Video: Fregata Kraljevske ratne mornarice stigla u Bar

Fregata ‘HMS Richmond’, dio udarne borbene grupe nosača aviona, u crnogorskoj luci će biti do 9. juna.

Cilj posjete britanske fregate je dalje jačanje saradnje dvije zemlje (Twitter)

Fregata britanske Kraljevske ratne mornarice “HMS Richmond” uplovila je u subotu ujutro u Luku Bar i boravit će u Crnoj Gori do 9. juna.

Kako je saopćeno iz Ambasade Velike Britanije u Podgorici, cilj posjete britanske fregate je dalje jačanje saradnje dvije zemlje, prenosi Tanjug.

Tokom boravka broda u Luci Bar bit će organizirano više bilateralnih aktivnosti, uključujući proslavu rođendana kraljice Elizabete II.

Tim povodom, u Crnu Goru će doputovati i britanska ministrica za pitanja odbrane Annabel Goldie, koja će imati nekoliko sastanaka s najvišim državnim zvaničnicima.

Fregata “HMS Richmond” dio je CSG grupe, udarne borbene grupe nosača aviona.

Posjeta više od 40 zemalja

“Tokom sljedećih sedam mjeseci ova grupa će sarađivati sa saveznicima i partnerima na odbrani zajedničkih interesa i međunarodnog poretka. Ona okuplja različite snage: diplomatske, vojne, ekonomske i kulturne elemente, kako bi se povećali opća sigurnost i životni standard, kako u Velikoj Britaniji, tako i širom svijeta”, navedeno je u saopćenju britanske ambasade.

Najavljeno je da će grupa preći više od 26.000 nautičkih milja i posjetiti više od 40 zemalja širom svijeta.

Grupa se sastoji od devet brodova, 32 aviona i gotovo 4.000 članova posade.

Posjeta britanske fregate realizira se u okviru Plana bilateralne saradnje između ministarstava odbrane Crne Gore i Velike Britanija.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada