Video: Srušena crkva u dvorištu Fate Orlović

Fata Orlović 20 godina traži uklanjanje crkve iz svog dvorišta, o čemu je Evropski sud za ljudska prava u Strasbourgu donio i presudu, no realizacija te odluke dugo je bila na čekanju.

Advokat Rusmir Karkin kaže kako se očekuje da će crkva biti uklonjena do nedjelje (Al Jazeera)
Advokat Rusmir Karkin kaže kako se očekuje da će crkva biti uklonjena do nedjelje (Al Jazeera)

U subotu je srušena pravoslavna crkva u Konjević Polju, sagrađenom na imanju Fate Orlović.

Fata Orlović 20 godina traži uklanjanje crkve iz svog dvorišta, o čemu je Evropski sud za ljudska prava u Strasbourgu donio i presudu, no realizacija te odluke dugo je bila na čekanju.

Da je u subotu rano ujutro počelo izmještanje crkve potvrdio je Rusmir Karkin, advokat Fate Orlović, koji je za sarajevski portal Klix.ba rekao kako se očekuje da će posao biti završen do nedjelje.

Pošto je sa crkve uklonjen krst, bager ju je srušio za samo nekoliko minuta (Al Jazeera)

Karkin je na Facebooku objavio videosnimak na kojem se vidi teška mehanizacija kod crkve.

Poručio je da je pravda “ipak dostižna”.

“Pravda je dostižna i dokaz je rušenje objekta pravoslavne crkve iza nas. Postoji mogućnost da građani Bosne i Hercegovine doista povjeruju u pravnu sigurnost koju treba država da im garantuje”, rekao je Karkin i dodao kako se kao građanin BiH iskreno nada da će se stvari u državi u potpunosti posložiti, prenijela je Anadoija.

Pošto je sa crkve uklonjen krst, bager ju je srušio za samo nekoliko minuta, nakon čega je počeo odvoz materijala.

U poslijepodnevnim satima u subotu, završena je glavnina radova.

Pravoslavna crkna na imovini Fate Orlović sagrađena je tokom rata u Bosni i Hercegovini, nakon što su opštinske vlasti odlučile porodici Orlović, dok je bila u izbjeglištvu, oduzeti imovinu.

Imovina vraćena, crkva ostala

Nakon završetka rata imovina im je vraćena, ali crkva je ostala.

Godine 2000. Fata Orlović, koja je u ratu izgubila supruga i veliki broj članova porodice, pokrenula je sudski spor, koji je došao i do Strasbourga.

Evropski sud za ljudska prava presudu o uklanjanju crkve donio je 1. oktobra 2019. godine, a za rok je bio naveden 1. april ove godine.

Sud je utvrdio kako je propust vlasti da ispoštuju konačne i obavezujuće odluke iz 1999. i 2001. godine kojima je utvrđeno pravo na povrat predmetne imovine u posjed podnositelja predstavke, a za koji Vlada bh. entiteta Republika Srpska nije ponudila nikakvo opravdanje, imao za posljedicu ozbiljno narušavanje njihovog prava na imovinu.

Fata Orlović dvije decenije vodi borbu za uklanjanje crkve sa svoje zemlje (Al Jazeera)

Petko Rankić, načelnik Odjela za urbanizam i prostorno uređenje opštine Bratunac, tvrdi da će crkva od istog materijala i u istom obliku ponovo biti izgrađena, na novoj lokaciji na ulazu u to mjesto.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine objavilo je da je informirano o početku radova.

Postupajući tužilac koji radi na predmetu za neizvršenje presude Evropskog suda za ljudska prava u Strasbourgu, nakon zahtjeva za informacije od Vlade Republike Srpske i nadležnog ministarstva o poduzetim aktivnostima, dobio je informaciju o početku radova u subotu, 5. juna, navedeno je.

 

Izvor: Al Jazeera i agencije

Povezane

Evropski sud za ljudska prava donio je konačnu presudu, kojom se nalaže da crkva iz dvorišta Fate Orlović u Konjević-Polju na istoku Bosne i Hercegovine mora da bude uklonjena. Fata Orlović za Al Jazeeru kaže da je dočekala pravdu. 

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO