Crnogorski čelnici ponosni na članstvo u NATO-u

Premijer Zdravko Krivokapić i predsjednik Milo Đukanović istakli su posvećenost ove zapadnobalkanske države Sjevernoatlantskoj alijansi.

Crna Gora je 5. juna 2017. godine Crna Gora zvanično postala 29. članica NATO-a (EPA)

Crnogorski premijer Zdravko Krivokapić izjavio je u subotu, povodom četvrte godišnjice članstva Crne Gore u Sjevernoatlantskom paktu, da je ova država stabilna, pouzdana i posvećena članica Alijanse i da to ojačava njenu poziciju i olakšava njen put ka Evropskoj uniji.

U poruci građankama i građanima Crne Gore je ocijenio da je ulaskom u NATO 5. juna 2017. godine “ispunjen jedan od najvažnijih vanjskoopolitičkih prioriteta Crne Gore i trajno osigurano njeno mjesto u evroatlantskoj porodici država“, saopćeno je iz njegovog kabineta.

“Vlada na čijem sam čelu, kao i političke partije koje čine parlamentarnu većinu, već su se na početku mandata obavezale da će nastaviti da jačaju naš doprinos NATO-u. Na ovaj način smo željeli da pokažemo da nepokolebljivo ostajemo privrženi Alijansi i našim evropskim stremljenjima“, naveo je premijer, prenosi Tanjug.

Mjera boljeg života

Dodao da integraciju u EU i članstvo u NATO-u vidi, što potvrđuje i iskustvo drugih zemalja, kao “jedan isti put“, na kojem se teži identičnim vrijednostima – demokratiji, ljudskim pravima, individualnim slobodama, vladavini prava.

Crna Gora se opredijelila za ove vrijednosti jer su one “mjera boljeg i kvalitetnijeg života i jedina vodilja ka svjetlijoj budućnosti za nas i našu djecu“, istakao je crnogorski premijer.

“Aktivno učestvujemo u sprovođenju politika NATO-a, u želji da doprinesemo miru i stabilnosti u našem regionu, Evropi, ali i globalno. Želim da naglasim da Crna Gora nastavlja svoje učešće u misiji KFOR na Kosovu. Našim angažovanjem nastojimo da omogućimo bezbjedno okruženje i slobodu kretanja za sve ljude na Kosovu, u skladu sa rezolucijom Ujedinjenih nacija 1244, koja definiše mandat NATO-a“, rekao je Krivokapić.

Ukazao je da je Crna Gora velikim zalaganjem svih uspjela situaciju s korona virusom staviti pod kontrolu i vakcinisati veliki dio stanovništva te podsjetio kako je u tome imala veliku pomoć NATO-a.

“Ujedinjeni kao narod Crne Gore, ali i kao region. Jedinstveni na putu ka EU i jedinstveni u naporima da naša društva i sisteme reformišimo, učinimo efikasnijim, prosperitetnijim i boljim”, rekao je Krivokapić te istakao kako je Crna Gora, kao članica NATO-a i buduća članica EU-a, u potpunosti privržena ispunjavanju ovog cilja.

“Današnja godišnjica članstva u NATO-u podsjeća nas da reforme sprovodimo zbog kvalitetnijeg života naših građana, što treba da bude ideja vodilja i u nastavku našeg evropskog puta”, zaključio je crnogorski premijer.

Odbrana zajedničkih vrijednosti

Predsjednik Crne Gore Milo Ðukanović izjavio je u subotu da ova država ostaje pouzdan saveznik i partner i nastavlja djelima potvrđivati posvećenost jedinstvu NATO-a.

Povodom godišnjice ulaska Crne Gore u NATO, na Twitteru je napisao: “Četvrta godišnjica najvećeg međunarodnog dostignuća moderne crnogorske države – članstva u NATO“.

Crnogorski predsjednik je naveo da Crna Gora ostaje pouzdan saveznik i partner i nastavlja djelima potvrđivati posvećenost “jedinstvu Alijanse, jačanju otpornosti i odbrani zajedničkih vrijednosti, produbljivanju saradnje sa onima koji dijele evroatlantski put Crne Gore i očuvanju međunarodnog poretka zasnovanog na pravilima”.

Crna Gora je 5. juna 2017. godine Crna Gora zvanično postala 29. članica NATO-a.

Izvor: Agencije