Vučić: Teška situacija, presuda Mladiću i sjednica Vijeće sigurnosti u istom danu

Pravosnažna presuda Ratku Mladiću za genocid i druge zločine u BiH bit će izrečena 8. juna.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić rekao je da će tražiti da se obratiti na virtuelnoj sjednici Vijeća sigurnosti UN-a, a ako mu to ne bude dozvoljeno, pokušat će da stigne do New Yorka (EPA)

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će 8. juna biti teška situacija za srpski narod, jer će biti izrečena pravosnažna presuda Ratku Mladiću, a istog dana održava se i redovna sjednica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda na kojoj će biti predstavljen izvještaj o radu Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove u Hagu, javlja agencija Anadolija.

U razmaku od nekoliko sati bit će presuda Mladiću, te izvještaj u kojem se očekuje kritika rukovodstva Srbije zbog nepostupanja po obavezujućem nalogu za izručenje bivših zastupnika Srpske radikalne stranke Petra Jojića i Vjerice Radete, kazao je Vučić.

Vučić je naveo da postoji i jedan tehnički problem u vezi sa sjednicom Vijeća sigurnosti UN-a, jer će glavni tužilac i predsjednik Mehanizma za međunarodne krivične sudove UN-a Serge Brammertz i Carmel Agius, moći da se obrate virtuelno, a da njemu to za sada nije omogućeno.

“Nadam se da će mi biti omogućeno, a ako ne bude, morat ćemo da nađemo način da stignem do New Yorka jer imam pravo da prisustvujem sjednici uživo”, kazao je Vučić.

Genocid i progoni širom zemlje

Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) je 2017. godine prvostepeno osudio Mladića, generala Vojske Republike Srpske, entiteta unutar Bosne i Hercegovine, na kaznu doživotnog zatvora zbog genocida nad Bošnjacima u Srebrenici počinjenog u ljeto 1995. godine, progona muslimana i Hrvata širom Bosne i Hercegovine, terorisanja civila tokom opsade Sarajeva, te uzimanje pripadnika UNPROFOR-a kao talaca tokom rata u BiH.

Samo na području Srebrenice do sada je ekshumirano približno 100 masovnih grobnica, a identifikovani su posmrtni ostaci za više od 6.900 žrtava. Za više od 1.000 žrtva se traga još uvijek.

Izvor: Agencije