Počela proizvodnja vakcine Sputnjik V u Beogradu

Srbija je tako postala prva država u Evropi koja proizvodi rusku vakcinu.

U prvom periodu, od četiri do šest mjeseci, Torlak će proizvesti četiri miliona vakcina Sputnjik V (EPA - Ilustracija)

Predsjednici Srbije i Rusije Aleksandar Vučić i Vladimir Putin označili su u petak navečer početak proizvodnje vakcine protiv korona virusa Sputnjik V u Srbiji, na Institutu Torlak, prenosi agencija Tanjug i dodaje kako je dugme kojim je pokrenuta traka sa koje će izlaziti bočice napunjene u Torlaku pritisla direktorica Instituta Vera Stoiljković.

Srbija je tako postala prva država u Evropi koja proizvodi rusku vakcinu, a u prvom periodu, od četiri do šest mjeseci, Torlak će proizvesti četiri miliona vakcina Sputnjik V. Očekuje se da bi prva vakcina iz beogradskog instituta mogla doći do punkta za vakcinaciju za desetak dana.

Avion iz Rusije sa komponentama za rusku vakcinu sletio je u četvrtak navečer u Beograd, dodaje Tanjug.

Visoka efikasnost

Direktorica Instituta Torlak Stoiljković, obraćajući se zvaničnicima, istakla je kako je Srbija bila jedna od prvih zemalja koja je započela imunizaciju vakcinom Sputnjik V.

„Zahvaljujući toj vakcini i njenoj visokoj efikasnosti od 96,6 odsto, Srbija je očuvala zdravlje svojih građana“, naglasila je ona i istakla kako je danas Srbija među liderima u Evropi po broju vakcinisanih građana, sa 30 posto potpuno vakcinisanih, što je dvostruko više od evropskog prosjeka.

Ona je navela i kako je saradnja Instituta Torlak i Ruskog fonda direktnih investicija uspješan primjer saradnje dvije države u vrijeme krize.

„Zahvalni smo ruskom državnom rukovodstvu i rukovodstvu Ruskog fonda na podršci Torlaku i Srbiji“, rekla je Stoiljković.

Izvor: Agencije