Stanišiću i Simatoviću po 12 godina zatvora

Osuđeni su zbog pomaganja u ubistvima, deportaciji, prisilnom premještanju i progonu u Bosanskom Šamcu.

Stanišić i Simatović su krivi po svih pet tačaka optužnice kao pomagači, ali ne i kao učesnici Udruženog zločinačkog poduhvata (UZP) (AP)

Mehanizam za međunarodne krivične sudove, koji radi na predmetima koji su preostali od Haškog tribunala, osudio je danas bivše čelnike Službe državne bezbednosti (SDB) Srbije Jovicu Stanišića i Franka Simatovića-Frenkija na po 12 godina zatvora zbog zločina Crvenih beretki nad nesrpskim stanovništvom u Bosanskom Šamcu, u proljeće 1992. godine.

Sud je utvrdio da su Stanišić (71), tadašnji načelnih SDB Srbije, i Simatović (71), prvi operativac Službe, krivi za pomaganje i podržavanje progona, ubistva, deportacije i prisilnog premeštanja Bošnjaka i Hrvata iz te općine.

Kako je saopćio predsjedavajući sudija Burton Hall, raspravno vijeće je utvrdilo da tužilaštvo nije dokazalo krivicu Stanišića i Simatovića za zločine u još pet općina u BiH, kao i u Hrvatskoj, odnosno Kninskoj Krajini i Istočnoj Slavoniji, u periodu 1991-95.

Učešće zvaničnika u UZP-u

Presudom je utvrđeno i da nije dokazano da su Stanišić i Simatović bili učesnici u udruženom zločinačkom poduhvatu (UZP) čiji se cilj bilo trajno i nasilno uklanjanje nesrba sa velikih dijelova teritorija Hrvatske i BiH.

Raspravno vijeće je utvrdilo kako su Stanišić i Simatović znali za to zločinačko udruženje, ali da tužitelji nisu dokazali da su oni, sa ostalim učesnicima, dijelili tu zločinačku namjeru.

Po današnjoj presudi, utvrđeno je, međutim, da su drugi politički, vojni i policijski zvaničnici Srbije, Republike Srpske Krajine i Republike Srpske bili učesnici u tom zločinačkom poduhvatu.

Haški sud je utvrdio da su srpske snage u Hrvatskoj i BiH provodile kampanju progona nesrpskog stanovištva počinjenjem brojnih zločina.

Druga prvostepena presuda

Ovo je druga prvostepena presuda Stanišiću i Simatoviću, koja se izriče nakon ponovljenog suđenja, jer je prva, kojom su bili oslobođeni od svih optužbi, bila ukinuta po žalbi tužioca.

Sudija Burton Hall, koji je pročitao presudu, naveo je kako su Stanišić i Simatović krivi po svih pet tačaka optužnice kao pomagači, ali ne i kao učesnici Udruženog zločinačkog poduhvata (UZP).

Hall je dodao kako će Stanišić i Simatović ostati u pritvoru Mehanizma dok se ne organizira njihovo prebacivanje na mjesto gdje će izdržavati zatvorsku kaznu.

Posljednji proces pred sudom u Hagu

Ponovljeno suđenje Stanišiću i Simatoviću posljednji je proces pred haškim sudom, u kojem se utvrđuje da li su zvaničnici Srbije bili odgovorni za ratne zločine počinjene u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

Postupak protiv Stanišića i Simatovića, uključujući prvo i ponovljeno suđenje, traje već 18 godina.

To je najduži postupak u historiji suda u Hagu, budući da su Stanišić i Simatović optuženi i uhapšeni u proljeće 2003. godine.

Proces nije ni danas okončan zato što i optužba i odbrana imaju pravo žalbe.

Brammertz: I dalje postoji na hiljade osumnjičenih za ratne zločine

Tužilac Serge Brammertz dnašnje osuđujuće presude Stanišiću i Simatoviću nazvao je korakom naprijed u osiguravanju odgovornosti lica najodgovornijih za zločine počinjene tokom sukoba u bivšoj Jugoslaviji.

“Kao visoki zvaničnici Službe državne bezbijednosti Republike Srbije, Stanišić i Simatović su doprinijeli činjenju zločina od strane paravojnih snaga i drugih naoružanih grupa u ostvarivanju kampanja etničkog čišćenja protiv nesrpskog stanovništva”, rekao je Brammertz.

“Tužilaštvo naglašava da, iako je ovo posljednje prvostepeno suđenje održano u Hagu, i dalje postoji na hiljade osumnjičenih za ratne zločine širom zemalja bivše Jugoslavije koje još uvijek treba procesuirati. Nastavit ćemo intenzivne napore na pružanju podrške i pomoći kolegama u nacionalnim tužilaštvima kako bismo osigurali da se postigne više pravde za veći broj žrtava.”

Iz Tužilaštva sa saopćeno da je Tužilaštvo zadovoljno zaključkom Pretresnog vijeća da je tužilaštvo izvelo dokaze koji van razumne sumnje dokazuju Stanišićevu i Simatovićevu odgovornost za neka krivična djela za koja se terete. Tužilaštvo će, navedeno je u nastavku saopćanja, pažljivo proučiti pismenu presudu, kada bude dostupna, uzimajući u obzir tačke optužnice za koje Pretresno vijeće nije utvrdilo da su dokazane van razumne sumnje, i odlučiti postoje li osnovi za žalbu.

Izvor: Agencije

Vaša dnevna doza vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada