Vučić poručio da vjeruje u mogućnost kompromisa sa Kosovom

Predsjednik Srbije razgovarao je sa specijalnim predstavnikom EU-a za dijalog Srbije i Kosova Miroslavom Lajčakom i američkim predstavnikom Matthewom Palmerom.

Aleksandar Vučić naveo je da je imao dobar razgovor sa EU i američkim diplomatom (EPA)

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas poslije razgovora sa visokim zvaničnicima EU-a i SAD-a u Beogradu da će dijalog sa Kosovom uskoro biti nastavljen i da vjeruje u mogućnost postizanja kompromisnog rješenja.

Vučić je na Instagramu naveo da je imao “dobar razgovor” sa specijalnim predstavnikom EU-a za dijalog Srbije i Kosova Miroslavom Lajčakom i specijalnim predstavnikom američkog State departmenta za Zapadni Balkan Matthewom Palmerom.

Vučić je ranije najavio da će se u petak obratiti građanima povodom sastanka sa Lajčakom i Palmerom, prenosi agencija Beta.

Palmera je danas prva primila premijerka Srbije Ana Brnabić, a na sastanku s njom rekao je da je jedan od prioritetnih interesa SAD-a stabilnost i sigurnost Zapadnog Balkana.

Snažnije regionalno povezivanje

On je pohvalio ulogu Srbije u regionalnim inicijativama, koje će u znatnoj mjeri podići kvalitet života svih građana u regionu, ali i dodatno unaprijediti i osnažiti regionalno ekonomsko povezivanje, saopšteno je iz Vlade Srbije, prenijela je Anadolija.

Miroslav Lajčak i Matthew Palmer su u Prištini naglasili potrebu nastavka dijaloga Srbije i Kosova (EPA)

Palmer je podvukao da SAD snažno podržavaju dijalog Srbije i Kosova koji se vodi pod okriljem EU-a, kao i ulogu Lajčaka, dok je i pohvalio okrenutost Beograda i Vučića razgovorima sa Kosovom.

Američki diplomata je ukazao na potrebu da se osigura da medijsko okruženje u Srbiji omogući da se čuju različita mišljenja.

Palmer je, kako se navodi, rekao i da će fokus aktivnosti SAD-a u Srbiji biti na investicijama u infrastrukturu i u obnovljive izvore energije.

Brnabić je istakla da je dijalog sa Kosovom u fokusu vlade, ali da je neophodno da se stvari koje su ranije dogovorene u okviru dijaloga, prije svega Zajednica srpskih opština, provedu u djelo.

Dvoje sagovornika je razgovaralo i o sveukupnoj regionalnoj situaciji i saglasili se da su mir i stabilnost na Zapadnom Balkanu od suštinske važnosti za politički i ekonomski napredak regiona.

Palmer je razgovarao i sa ministrom vanjskigh poslova Srbije Nikolom Selakovićem, kojem je poručio da je neprihvatiljvo izbjegavanje Kosova da ispuni svoje obaveze, prije svega ZSO, a da zapaljiva retorika premijera Kosova Albina Kurtija ne doprinosi nastavku dijaloga, navodi Tanjug.

Selaković je istakao da je dijalog o normalizaciji odnosa, uz posredovanje EU-a, jedini pravi put za postizanje održivog dogovora dvije strane.

Ranije je objavljeno da će se Lajčak tokom dvodnevne radne posjete Beogradu sastati sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, patrijarhom srpskim Porfirijem, ministrom vanjskih poslova Nikolom Selakovićem i glavnim pregovaračem Srbije u dijalogu sa Kosovom, Petrom Petkovićem.

Borrell će uskoro objaviti datum susreta

Susret Lajčaka i Palmera sa Vučićem dolazi nekoliko dana nakon njihove posjete Kosovu, gdje su naglasili potrebu za nastavkom dijaloga Srbije i Kosova.

Miroslav Lajčak kaže da je određen datum sastanka Vučića i kosovskog premijera Albina Kurtija i da će ga šef diplomatije Evropske unije Josep Borrell uskoro objaviti.

Lajčak je nakon posjete Prištini, a uoči posjete Beogradu, rekao da Vašingtonski sporazum “ne znači ništa” i da jedino EU ima međunarodni legitimitet u dijalogu.

„Ne postoji drugi evropski put i za Srbiju i za Kosovo osim dijaloga. To je bitno. Kurti to zna, kao i Vučić“, rekao je Lajčak.

Izvor: Agencije