Brammertz pozdravio crnogorsku Rezoluciju o Srebrenici

Ako oni koji su počinili zločine ne budu procesuirani, mislim da za pomirenje nema šanse, poručio je glavni tužilac međunarodnog tribunala za ratne zločine u Haagu.

Serge Brammertz: Ako oni koji su počinili zločine ne budu procesuirani mislim da za pomirenje nema šansi (EPA)

Glavni tužilac međunarodnog tribunala za ratne zločine u Haagu Serge Brammrtz rekao je da je glorificiranje ratnih zločinaca i negiranje zločina apsolutno neprihvatljivo te je istovremeno pohvalio usvajanje Rezolucije o Srebrenici u crnogorskom parlamentu.

“Ako oni koji su počinili zločine ne budu procesuirani, mislim da za pomirenje nema šansi”,rekao je Brammertz, koji je putem videolinka sudjelovao na konferenciji Pomirenje i suočavanje s prošlošću na Zapadnom Balkanu, koju je u Podgorici organizirala crnogorska nevladina udruga Inicijativa mladih za ljudska prava.

On je pozdravio usvajanje Rezolucije o Srebrenici u crnogorskom parlamentu, kojom se osuđuje genocid u tom bosanskohercegovačkom gradu, istakavši da Rezolucija nije neprijateljski korak prema bilo kojoj državi ili narodu te da se radi o individualnoj odgovornosti, prenosi Hina

“Ovo nije osuda bilo koje zemlje ili naroda, ovo je pitanje osobne odgovornosti”, istakao je Brammertz, kazavši da bi želio da i druge države idu za tim primjerom.

Dodao je da je svjestan da se to u Crnoj Gori događa “u jednom teškom i složenom političkom kontekstu”, ali da je “to ono što žrtve zaslužuju, da se genocid nazove genocidom”.

Ratni zločini na području bivše SFRJ

Brammertz je ranije ponudio pomoć crnogorskom tužilaštvu za rješavanje slučajeva ratnih zločina i podsjetio da ih je Crna Gora otvorila samo nekoliko.

Podsjetio je da je 2019. godine s crnogorskim tužilaštvom potpisan Memorandum o razumijevanju kojim im je omugućen pristup potrebnim podacima, prenosi Tanjug, pozivajući se na podgoričke Vijesti.

“Ako oni koji su počinili zločine ne budu procesuirani, mislim da za pomirenje nema šansi“, rekao je Brammertz.

Ostalo je, dodao je on, još mnogo slučajeva ratnih zločina da se riješi na teritoriji bivše Jugoslavije.

Šefica Delegacije Evropske unije u Podgorici Oana Cristina Popa je podsjetila da je Crna Gora 2020. godine dobila dokumente za 15 slučajeva i da se nada da će biti pokrenute istrage.

Istakla je da je važno da Crna Gora sarađuje s Međunarodnim mehanizmom za krivične sudove.

Izvor: Agencije