Zaev: Evropa nema rješenje za spor S. Makedonije i Bugarske

Makedonski premijer je naveo da se s vlastima Bugarske razgovara o ‘Putokazu’ za provođenje Dogovora o prijateljstvu i dobrosusjedstvu.

Zoran Zaev: Evropa ne može pronaći rješenje za ovakvu stvar (EPA)

Premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev ocijenio je da Evropa definitivno ne može naći rješenje za spor Sjeverne Makedonije i Bugarske, ali je istakao kako ne odustaje od namjere da svojoj zemlji otvori put ka Evropskoj uniji i postigne napredak.

“Definitivno je Evropa ne može pronaći rješenje za ovakvu stvar koja je trenutno između nas i Bugarske. To je loša poruka“, rekao je on za televiziju Telma, prenosi Beta.

Istakao je da “ne odustaje od namjere, koja je i njegov zadatak kao premijera države, da otvori put zemlje ka EU i da napravi iskorak na tom putu kako bi se prevazišla nepravda“.

“Doći ćemo do rješenja ako smo Evropejci i ako gledamo u budućnost. Mogu se riješiti i identitetska pitanja, jer oni [vlasti Bugarske] kažu da prihvataju realnost da smo Makedonci s makedonskim jezikom, priznati u svijetu, ratificirani od Ujedinjenih naroda“, kazao je premijer Sjeverne Makedonije.

Dogovor o prijateljstvu i dobrosusjedstvu

Zaev je naveo da se s Bugarskom razgovara o “Putokazu“ za provođenje Dogovora o prijateljstvu i dobrosusjedstvu, u vezi kojeg Sofija izražava nezadovoljstvo što se ne provodi brže i efikasnije.

“Rješenje, koje je nama i Bugarskoj, ponudilo portugalsko Predsjedništvo EU-om kreiranje je ‘Putokaza’ za provođenje Dogovora o prijateljstvu i dobrosusjedstvu. U ‘Putokazu’ su sve moguće oblasti, od sporta do infrastrukture… s preciznim rokovima i konkretnim zaduženim institucijama, na 18 strana. Drugi dio je intenziviranje rada Komisije za historijsko-obrazovna pitanja“, rekao je makedonski premijer.

Izvor: Agencije