Schmidt: Sigurnost Evrope sveta obaveza i dužnost

Novi visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini istakao kako je u Bosni i Hercegovini i dalje potreban Ured visokog predstavnika.

Christian Schmidt: Pored podrške zemlji na putu u EU, Ured također garantira političko prisustvo međunarodne zajednice (EPA)

Christian Schmidt, predstavnik frakcije Kršćansko-socijalne unije (CSU) u njemačkom Bundestagu i budući visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini, kazao je kako je američki predsjednik Joseph Biden američku posvećenost sigurnosti Evrope prošle sedmice u Briselu nazvao “svetom obavezom”, prenose bh. mediji.

“Za nas je dobro što se SAD vratio! A mi, Evropljani, dat ćemo svoj doprinos, i u baltičkim državama, na Balkanu, i bilo gdje u Evropi ili njenom susjedstvu“, rekao je Schmidt.

‘I dalje potreban ured’

Schmidt je u govoru istakao kako je u Bosni i Hercegovini i dalje potreban Ured:

“Činim to s odlučnošću da dam znatan doprinos osiguravanju da se ožiljci u regiji ne otvore ponovo, mudrom upotrebom sredstava dostupnih iz Dejtonskog mirovnog sporazuma. Zbog toga je tamo još uvijek potreban Ured, sa svojim izvršnim mogućnostima. Pored podrške zemlji na putu u EU, Ured također garantira političko prisustvo međunarodne zajednice, prije svega kako bi se osigurao teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine. Može postojati briga za tim, zbog određenih ‘non-papera’ u posljednjih nekoliko sedmica”, kazao je on.


Napomena: Mediji su pogrešno prenijeli Schmidtovu izjavu, kojom je navodno rekao da je Dejtonski sporazum sveta dužnost i obaveza, što je označeno kao dezinformacija.

I portal Al Jazeere Balkans je objavio tu izjavu, prenoseći vijest sa druge internetske. Izjava je nakon analize internetske stranice raskrinkavanje.ba uklonjena.

Ni Schmidt, dakle, kao ni Biden, nije govorio o Dejtonskom sporazumu kao o “svetoj obavezi”, iako jesu izrazili posvećenost očuvanju mira u Evropi.

Transkript Schmidtovog govora na njemačkom jeziku možete pročitati ovdje, dok je videosnimak objavljen ovdje.

Izvor: Agencije