Kurti se zahvalio Macronu na podršci

Predsjednik Francuske i premijer Kosova su razgovarali i o dijalogu između Kosova i Srbije i prednostima konstruktivnog pristupa obje strane.

Albin Kurti: Vlada Kosova će doprinijeti dobrosusjedskim odnosima i evropskim integracijama (Anadolija)

Premijer Kosova Albin Kurti zahvalio se predsjedniku Francuske Emmanuelu Macronu na važnoj podršci koju je Francuska pružala Kosovu više od dva desetljeća.

Tokom sastanka u srijedu navečer u Jelisejskoj palati u Parizu, koji je završen susretom “lice u lice”, razgovarano je o bilateralnoj saradnji, uključujući ekonomski potencijal i prostor za francuske kompanije da investiraju na Kosovu, s naglaskom na učešću dijaspore sa Kosova, saopćeno je iz Vlade Kosova, prenosi Anadolija.

Također je razgovarano o dijalogu između Kosova i Srbije i prednostima konstruktivnog pristupa obje strane.

Liberalizacija viznog režima

Kurti je ponovio da će Vlada Kosova doprinijeti dobrosusjedskim odnosima i evropskim integracijama.

Sastanku Macrona i Kurtija prethodio je sastanak dvojice ministara unutrašnjih poslova, Xhelala Svecle i Geralda Darmaninija.

Svecla je ponovio da su ispunjeni kriteriji za liberalizaciju viznog režima i da je posljednjih godina došlo do drastičnog pada na polju migracija.

Dvojica ministara složila su se da nastave i prodube konkretnu saradnju u nekoliko oblasti, kako bi se povećala sigurnost u regiji i šire.

Izvor: Agencije