Sud u Zagrebu odredio istražni zatvor braći Mamić

Ta će odluka Županijskog suda u Zagrebu u slučaju pravomoćnosti biti temelj Hrvatskoj da zatraži njihovo izručenje iz Bosne i Hercegovine.

Zdravko Mamić je pravomoćno osuđen za izvlačenje novca iz NK Dinamo (Pixsell)

Sudija istrage zagrebačkog Županijskog suda odredio je u srijedu istražni zatvor braći Zdravku i Zoranu Mamiću, što će u slučaju pravomoćnosti biti temelj Hrvatskoj da zatraži njihovo izručenje iz Bosne i Hercegovine.

Braći Mamić određen je istražni zatvor zbog opasnosti od bijega i ponavljanja djela, precizirao je za Hinu sudijac istrage ovog suda Krešimir Devčić.

Dodao je da je istražni zatvor određen nakon što je izvanraspravno vijeće suda prihvatilo žalbu Uskoka na raniju odluku sudije istrage kojim je zahtjev za određivanjem istražnog zatvora bio odbijen.

Postane li odluka pravomoćna, to će biti podloga da Hrvatska traži izručenje braće Mamić iz Bosne i Hercegovine sukladno sporazumu između dvije zemlje koji je stupio na snagu 2014. godine, kazao je Devčić.

Poduzetnici u pritvoru, sudije se brane sa slobode

Sudija istrage suda odbio je 10. juna prijedlog Uskoka za zatvaranjem odbjegle braće Mamić jer su za njima već raspisane potjernice i određen im je istražni zatvor u drugim slučajevima

Izvanraspravno vijeće Županijskog suda potvrdilo je u ponedjeljak u odnosu na ostale okrivljenike odluku sudije istrage tog suda da sudija Darko Krušlin ostaje na slobodi, dok iza rešetaka ostaju sudija Zvonko Vekić i osječki poduzetnik Drago Tadić.

Treći osumnjičeni, sudija Ante Kvesić, kojem je istražni zatvor određen zbog opasnosti od ponavljanja djela, vezano uz njegovu sudijsku funkciju, nije se žalio na odluku jer se u trenutku pravomoćnosti rješenja o istražnom zatoru, što se upravo i dogodilo, protiv njega pokreće stegovni postupak te ga se udaljava sa sudijske funkcije.

Kako više nije bilo razloga za istražni zatvor protiv Kvesića, on je u ponedjeljak pušten da se brani sa slobode.

Mamić predao sudiji najmanje 370.000 eura

Uskok je ranije objavio da je protiv sve šesterice pokrenuo istragu i zatražio istražni zatvor, detaljno navodeći zašto sumnjaju da su odgovorni za primanje i davanje mita i trgovanje utjecajem.

Krušlina terete da se s Mamićem, protiv kojega se već vodio postupak na osječkom sudu, počeo družiti nakon što ga je upoznao u svečanoj loži stadiona u Maksimiru i od njega uzeo skupocjeni sat “Audemars Piguet”.

Navode i da je Zdravko Mamić od aprila 2017. do 21. maja 2019. godine u Zagrebu, Osijeku, Banjoj Luci, Širokom Brijegu i Dubaiju kontaktirao sa sudijom Vekićem, koji mu je obećao da će za novac koji će podijeliti s Kvesićem “ishoditi povoljne sudske odluke”.

Mamić mu je stoga, tvrdi Uskok, u više navrata predao najmanje 370.000 eura za njega i drugu dvojicu sudija.

Uskok: Novac za povoljniju sudsku odluku

Uskok tvrdi da je Zdravko Mamić s Kvesićem dogovorio da će mu dati 100.000 eura za “donošenje povoljne sudske odluke”, a novac koji je navodno prikupio Zoran Mamić sudiji je predao poduzetnik Tadić.

Tužiteljstvo navodi i da je Zdravko Mamić, “kao nagradu za dogovoreno pogodovanje”, podmirivao troškove putovanja i boravka Vekića i njemu bliskih osoba u Dubaiju krajem 2017. godine te je ujedno, autoritetom svog položaja u Hrvatskom nogometnom savezu (HNS), Vekiću osigurao odlazak na utakmicu hrvatske reprezentacije u junu 2018. godine u Veliku Britaniju na trošak HNS-a.

Istraga je pokrenuta nakon što je Zdravko Mamić, pravomoćno osuđen za izvlačenje novca iz Nogometnog kluba Dinamo, tužiteljstvu dostavio dokaze protiv sudija, koje je potom otvoreno prozivao za korupciju u javnim istupima i na društvenim mrežama.

Izvor: Agencije