Vučić o dijalogu s Kosovom: Kompromis jedino rješenje

Predsjednik Srbije je u Skupštini kazao kako je u Briselu pokušao ukazati da postoji bezbroj tema za dijalog, ali je jedina tema za delegaciju Kosova bila kada će priznati Kosovo.

Na posebnoj sjednici Skupštine Srbije u utorak, predsjednik države Aleksandar Vučić informirao je građane i poslanike o dijalogu Kosova i Srbije, odnosno pregovorima u Briselu održanim 15. jula.

Istakao da su predstavnici Kosova insistirali na tome da ih ne zanima šta su prethodne vlasti Kosova potpisale, već isključivo priznanje Kosova, prenosi Tanjug.

Prenio je da ga je premijer Kosova Albin Kurti prošle sedmice u Briselu pet puta pitao kada će Srbija to uraditi, a da je njegov jedini odgovor bio: “Nikada.”

Kako je rekao, iako se trudio da na pristojan način ukaže da postoji bezbroj tema za dijalog, energetika, slobodan protok robe, ljudi, usluga, nestali… jedina tema za delegaciju Kosova bila je “kada ćemo da priznamo Kosovo”.

Problem bi mogao ostati narednim generacijama

“I to sam pažljivo slušao, a onda valjda, zato što sam bio bez reakcije, Kurti je pet puta ponovio, kada, kada, kada… Mirno i smirenim tonom sam mu odgovorio: ‘Nikada'”, rekao je Vučić.

“Situacija je mnogo teža za sve, od njihovog ‘kada’, do mog ‘nikada'”.

Također je poslanicima kazao da je pozicija Srbije takva da je dijalog jedini mogući okvir za rješenje dijaloga Kosova i Srbije.

“Predstavnicima Evropske unije smo više puta predočili da nismo isti. Beograd je gotovo sve iz osnovnog sporazuma ispunio, možda postoje još neki detalji, ali ono što je osnovno, srž, suština šest od 15 tačaka, Albanci nisu spremni da prihvate i oni to danas nedvosmisleno govore, iako nikad ranije nisu na taj način”, rekao je Vučić.

Predsjednik Srbije smatra da je kompromis jedino moguće rješenje.

“I ako me pitate šta je kompromis – to ne znam da vam kažem, ali znam da svi zajedno do kompromisa moramo da dođemo”, poručio je.

Naglasio da ako će, ukoliko ne dođu do kompromisnog rješenja, problem Kosova ostati budućim generacijama.

‘Izdržao sam pritisak kada sam bio u Bijeloj kući’

“Kada čujem političare kada kažu – ponudićemo Albancima široku autonomiju. Pa nijedan Albanac to neće da čuje, nemojte sebe da zavravamo i lažemo, jer ne postoji nijedan Albanac koji to hoće da prihvati. Čujem onda kako mi to možemo da im damo… Mali smo mi da možemo nešto da određujemo Francuskoj, Nemačkoj i drugim zemljama, ali smo dovoljno veliki da možemo da sebe štitimo od poniženja”, istakao je Vučić.

Kaže da to veliki nisu razumjeli, kao ni vlasti Kosova i Kurti, koji mu je rekao u Briselu deset puta kako je američki predsjednik Joe Biden kazao da mora doći do međusobnog priznanja.

Naglasio je da je “izdržao pritisak kada sam bio u Beloj kući” u Washingtonu te da je imao hrabrosti odbiti kada su mu to tada tražili.

Izvor: Al Jazeera i agencije