Prvi poslijeratni sastanak gradonačelnika Banje Luke i Sarajeva

Draško Stanivuković i Benjamina Karić razgovarali su u Banjoj Luci i dogovorili izgradnju dvije identične česme kao znak prijateljstva.

Sa današnjeg sastanka Benjamine Karić i Draška Stanivukovića (www.sarajevo.co.ba) (SAAB)
Sa današnjeg sastanka Benjamine Karić i Draška Stanivukovića (www.sarajevo.co.ba) (SAAB)

Gradonačelnik Banje Luke Draško Stanivuković izjavio je u utorak, poslije sastanka s gradonačelnicom Sarajeva Benjaminom Karić, da će dva grada imati dvije identične česme kao znak prijateljstva dva najveća grada u Bosni i Hercegovini.

Ovo je bio prvi susret gradonačelnika Banje Luke i Sarajeva poslije rata u Bosni i Hercegovini, prenosi Beta.

“Kad kažem da se 28 godina čekao susret dva gradonačelnika gradova koji su udaljeni tri sata vožnje, onda je logično da sam ponosan da sam domaćin jednog takvog ljudskog susreta“, izjavio je Stanivuković novinarima poslije sastanka u Banjoj Luci.

Dodao je da su građani Banje Luke i Sarajeva “birali nove ljude da donesu nova vremena“.

“Nova vremena su došla, a prijateljstvo je imperativ“, ocijenio je Stanivuković.

Sastanci da postanu praksa

Karić je izjavila kako Sarajevo i Banja Luka imaju mnogo sličnosti i zajedničkih stvari i da, upravo zbog toga, “ne treba uporno tražiti različitosti među njima“.

“Mi smo predstavnici mlade generacije političara, koji žele gledati naprijed, koji, bez obzira na različite stavove, žele sarađivati. Mi želimo pokazati da možemo drugačije od dosadašnje 30-godišnje politike koju gradonačelnik Stanivuković i ja nismo kreirali“, istakla je čelnica Sarajeva.

Ocijenila je kako ovakvi sastanci trebaju postati praksa.

“Gradonačelnici Sarajeva i Banje Luke trebaju se sastaati čak i jednom mjesečno, razgovarati o zajedničkim projektima, dogovarati zajedničke aktivnosti i predstavljati nas Evropi i svijetu“, naglasila je Karić i zahvalila se na gostoprimstvu.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO