Pendarovski: Brisel i evropski partneri odgovorni za neuspješan proces integracije

Pokušavamo na neki način prevazići blokade i što prije krenuti u proces pregovora s Evropskom unijom, kaže predsjednik Sjeverne Makedonije.

Stevo Pendarovski: Još uvijek čekamo početak pregovora (Anadolija)

Predsjednik Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski izjavio je da su rukovodstvo Evropske unije i evropski partneri odgovorni za zastoj u procesu integracije te zemlje i Turske, koje već godinama imaju status kandidata.

“Nažalost, evropske priče obje zemlje nisu uspješne. Niko nije kriv, htio bih krivicu tražiti kod nas, ali ne mogu izbjeći govoriti o goloj istini. Odgovorni za to su naši evropski partneri i Brisel”, rekao je on za Anadoliju.

Turska je još 2005. godine počela pregovore u punopravnom članstvu u EU i do sada nisu napravljeni veći iskoraci ka tom cilju.

Pendarovski je dodao kako i Sjeverna Makedonija od te 2005. godine, duže od 16 godina, čeka u procesu integracije u EU.

Nada u skori početak pregovora

“Još uvijek čekamo početak. Čekamo početak pregovora, a ne ulazak u EU. Uporedo s dugotrajnim neslaganjima koja imamo sa susjednom Grčkom, još jedan problem su nam blokade koje dolaze od našeg istočnog susjeda Bugarske”, kazao je Pendarovski.

Rekao je da se, oprečno tradiciji integracijskih procesa, neke historijske teme stalno iznose za stol.

“Pokušavamo na neki način prevazići blokade i što prije krenuti proces pregovora. U tom kontekstu možemo izraziti samo nadu. Jedina nada nam je da što prije počnemo proces i da, po njegovom okončanju, možemo postati punopravna članica. Naravno da su Sjeverna Makedonija i Turska dio ujedinjene Evrope, i to ne samo u geografskom, civilizacijskom, kulturnom i ekonomskom, već i u svakom drugom smislu”, kazao je Pendarovski.

Izvor: Agencije