Osmani: EU da uslovi Srbiju – ili Evropa ili Rusija

Dijalog nikada nije bio o rješenju statusa Kosova; konačno rješenje je obostrano priznanje, poručila je predsjednica Kosova.

Vjosa Osmani: Za nas je rješenje uzajamno priznavanje (EPA)
Vjosa Osmani: Za nas je rješenje uzajamno priznavanje (EPA)

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani izjavila je u utorak da Evropska unija mora pojasniti Srbiji da ne može “igrati na dvije stolice” – i s EUom, i s Rusijom – i da mora odrediti svoj put.

Nakon sastanka s austrijskim predsjednikom Alexanderom Van der Bellennom u Beču, rekla je da će onda kada Unija bude jasna sa Srbijom, čak i u pogledu uklanjanja ruskog utjecaja i priznavanja Kosova, tada biti rješenja, prenosi Tanjug, pozivajući se na prištinsku Kohu.

Prema njenim riječima, tokom dijaloga trebaju se riješiti pitanja nestalih, ukloniti trgovinske barijere, ali da je konačno rješenje obostrano priznanje.

Rješenje je uzajamno priznanje

Kako je kazla, dijalog nikada nije bio o rješenju statusa Kosova.

Osmani tvrdi da je Srbija počinila zločine na Kosovu i da pravda za njih nije zadovoljena.

“Historija je pokazala da kad god je bilo rata, preduslov za trajni mir bilo je uspostavljanje pravde. Zbog toga zahtijevamo pravdu, zahtijevamo da se ostaci nestalih vrate. Tokom procesa ćemo insistirati na pravdi. Za nas je rješenje uzajamno priznavanje”, rekla je Osmani.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO