Dritan Abazović i Đorđe Radulović dolaze 11. jula u Srebrenicu

Skupština Crne Gore usvojila je Rezoluciju o genocidu u Srebrenici, što je naišlo na burne reakcije u Srbiji.

Zbog negiranja genocida u Srebrenici nedavno je i smijenjen ministar pravde Crne Gore Vladimir Leposavić (EPA)

Potpredsjednik vlade Crne Gore Dritan Abazović i crnogorski ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović prisustvovat će komemoraciji žrtvama genocida 11. jula u Srebrenici, prenijeli su bh. mediji.

“Iz organizacionog odbora su mi potvrdili da će doći crnogorska delegacija. Ne znamo da li će još neko pored njih dolaziti jer je još poprilično rano jer kada neko dolazi od visokih delegacija, oni to saopće zadnju sedmicu”, naveo je Sadik Ahmetović, nekadašnji ministar sigurnosti BiH i aktuelni član Koalicije Moja adresa je Srebrenica.

Rezolucija o Srebrenici

Skupština Crne Gore nedavno je usvojila Rezoluciju o genocidu u Srebrenici, što je naišlo na burne reakcije u Srbiji.

Rezolucija podrazumijeva, između ostalog, da parlament osudi i priznaje da se u Srebrenici jula 1995. godine desio genocid i da je u ovom bosanskohercegovačkom gradu ubijeno više od 8.000 Bošnjaka.

Također, predviđa se da se 11. juli proglasi Danom sjećanja na žrtve Srebrenice.

Nedavno je i sam Dritan Abazović kazao kako Rezolucija u Srebrenici neće ugroziti koalicione odnose jer je njihov stav o Srebrenici jasan i precizan.

Zbog negiranja genocida u Srebrenici nedavno je i smijenjen ministar pravde Crne Gore Vladimir Leposavić.

Izvor: Agencije

Povezane

Ocjene predsjednika Skupštine i ministra unutrašnjih poslova Srbije u vezi s donošenjem Rezolucije o genocidu u Srebrenici mogu se protumačiti kao poziv na rušenje državnog poretka u Crnoj Gori.

Published On 21 Jun 2021
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO