Borrell: Saradnja EU-a i SAD-a će pomoći dijalogu Kosova i Srbije

Šef diplomatije Evropske unije kaže da je tokom sastanka Vijeća EU-a informirao ministre vanjskih poslova država članica o posljjednjoj rundi dijaloga održanoj u Briselu 15. juna.

Sada postoji vrlo dobra saradanja SAD-a i Evrope, izjavio je Josep Borrell (Reuters)

Šef diplomatije Evropske unije Josep Borrell ocjenjuje da će pojačana saradnja sa SAD-om i EU-om pomoći procesu dijaloga Kosova i Srbije.

Na pitanje Tanjuga da li je o posljednjoj rundi razgovora u Briselu između Aleksandra Vučića i Albina Kurtija razgovarao s američkim predsjednikom Joeom Bidenom, Borrell kaže da je o tome informirao državnog sekretara Antonyja Blinkena.

”Sada postoji vrlo dobra saradnja SAD-a i Evrope. To više nije takmičenje gdje se SAD pokušava nametnuti u dijalogu, koji je proces pod vodstvom EU-a. Sada blisko sarađujemo i to će pomoći”, izjavio je Borrell.

Informirani ministri država članica

Šef diplomatije EU-a kaže da je tokom sastanka Vijeća EU-a informirao ministre vanjskih poslova država članica o posljednjoj rundi dijaloga održanoj u Briselu 15. juna, ali i o namjeri da se održi još jedna runda prije ljeta.

Borrell nije odgovorio na pitanje Tanjuga o tome kako ocjenjuje kooperativnost premijera Kosova Albina Kurtija kao novog partnera u razgovorima o normalizaciji odnosa sa Srbijom.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO