Vulin: Crnogorska Rezolucija o Srebrenici osuđuje srpski narod za genocid

Vulin je kritikovao najviše premijera Crne Gore, Zdravka Krivokapića, i predsjednika Skupštine, Aleksu Bečića aludirajući da su na vlast došli uz podršku pokojnog Amfilohija Radovića.

Vulin pozvao Krivokapića i Bečića da u ime države Crne Gore potpišu Temeljni ugovor sa SPC (Tanjug)

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin je danas ponovo kritikovao vlasti Crne Gore i izjavio da Rezolucija o Srebrenici, usvojena u crnogorskom parlamentu, osuđuje srpski narod za genocid, prenosi Beta.

“Priznati lažnu državu Kosovo, a držati lekcije Srbiji o mešanju u unutrašnje poslove Crne Gore, može samo onaj ko je došao na vlast na talasu srpskog otpora, a posle izglasao Rezoluciju o Srebrenici koja srpski narod osudjuje za genocid”, ocijenio je Vulin.

On je kritikovao najviše premijera Crne Gore, Zdravka Krivokapića, i predsjednika Skupštine, Aleksu Bečića, aludirajući da su došli na vlast uz pomoć pokojnog mitropolita crnogorsko-primorskog Srpske pravoslavne crkve (SPC) Amfilohija Radovića.

Pozvao ih je da u ime države Crne Gore potpišu Temeljni ugovor sa SPC.

“Ako je Crnoj Gori do boljih odnosa sa Srbijom, neka bar sama odluči da poštuje mišljenje svojih građana srpske nacionalnosti i neka ih ne tera da priznaju genocid kojeg nema. A ako i to ne može ili ne sme sama da odluči, neka Crna Gora potpiše sporazum sa SPC. Mitropolit Amfilohije je bar toliko zadužio i Bečića i Krivokapića ili se i taj dug vraća samo sa odobrenjem EU, kao i kineski kredit za auto-put”, naveo je Vulin.

Rezolucija o Srebrenici nije usmjerena ni protiv jednog naroda ili države

Ministarstvo spoljnih poslova Crne Gore saopštilo je danas da Rezolucija o osudi genocida u Srebrenici nije usmjerena ni protiv jednog naroda i države, a ponajmanje protiv srpskog naroda i Srbije.

Ministarstvo je navelo i da je “neprimereno i krajnje pogrešno da se crnogorski građani srpskog nacionalnog predznaka, iznova tretiraju kao pripadnici i briga Srbije”.

Pokušaj bacanja ljage na Crnu Goru je pokušaj stavaranja nedoumice da li Crna Gora osuđuje genocid ili ne, kazao je danas predsjednik ove balkanske države Milo Đukanović i dodao kako se u taj vakuum pokušala ubaciti nova vlast stvaranjem konfuzije kakav je odnos Crne Gore prema tome, prenose crnogorski mediji.

Đukanović je, kako prenosi Pobjeda.me, poručio da Demokratska partija socijalista (DPS) neće izostati sa mjesta svoje odgovornosti, a odgovorio je i srbijanskom predsjedniku Aleksandru Vučiću kazavši kako rukovodstvo Srbije komentarima čini ogromnu štetu toj državi i njenom narodu.

Predsjednik Crne Gore je rekao i kako je Srebrenica „dvorište Bosne, a ne Srbije“.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO