Sud ukinuo odluku koja je sprečavala izručenje braće Mamić

Predmet je vraćen sudiji istrage, koji ponovo mora odlučiti ima li uslova za određivanjem istražnog zatvora, koji je nužan preduslov za raspisivanje nove potjernice i traženje izručenja.

Sudija istrage zagrebačkog Županijskog suda odbio je 10. juna prijedlog Uskoka za zatvaranjem odbjegle braće Mamić (Luka Stanzl/PIXSELL) (Pixsell)

Vanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda ukinulo je odluku sudije istrage tog suda koji je protiv Zdravka i Zorana Mamića u odsutnosti odbio odrediti istražni zatvor.

Predmet je vraćen sudiji istrage, koji ponovo mora odlučiti ima li uslova za određivanjem istražnog zatvora protiv braće Mamića, koji je nužan preduslov za raspisivanje nove potjernice i traženje izručenja braće Mamić u skladu sa sporazumom između Hrvatske i Bosne i Hercegovine, koji je stupio na snagu 2014. godine, doznaje Hina iz izvora bliskih istrazi.

Sudija Kvesić branit će se sa slobode

Vanraspravno vijeće Županijskog suda u Zagrebu potvrdilo je u odnosu na ostale okrivljenike odluku sudije istrage tog suda da sudija Darko Krušlin ostaje na slobodi, dok iza rešetaka ostaju sudija Zvonko Vekić i osječki poduzetnik Drago Tadić.

Treći osumnjičeni, sudija Ante Kvesić, kojem je istražni zatvor određen zbog opasnosti od ponavljanja djela, vezano uz njegovu sudijsku funkciju, nije se žalio na odluku, jer se u trenutku pravomoćnosti rješenja o istražnom zatvoru, što se upravo i dogodilo, protiv njega pokreće stegovni postupak te ga se udaljava sa sudijske funkcije.

Kako više nema razloga za istražni zatvor protiv Kvesića, on će biti pušten da se brani sa slobode.

Sudija istrage zagrebačkog Županijskog suda odbio je 10. juna prijedlog Uskoka za zatvaranjem odbjegle braće Mamić, jer su za njima već raspisane potjernice i određen im je istražni zatvor u drugim slučajevima.

Primanje i davanje mita i trgovanje utjecajem

Uskok je ranije objavio da je protiv sve šesterice pokrenuo istragu i zatražio istražni zatvor, detaljno navodeći zašto sumnjaju da su odgovorni za primanje i davanje mita i trgovanje utjecajem.

Krušlina terete da se s Zdravkom Mamićem, protiv kojeg se već vodio postupak na osječkom sudu, počeo družiti nakon što ga je upoznao u svečanoj loži zagrebačkog stadiona u Maksimiru i od njega uzeo skupocjeni sat “Audemars Piguet”.

Navode i da je Mamić od aprila 2017. do 21. maja 2019. godine u Zagrebu, Osijeku, Banjoj Luci, Širokom Brijegu i Dubaiju kontaktirao sa sudijom Vekićem, koji mu je obećao da će za novac koji će podijeliti s Kvesićem “ishoditi povoljne sudske odluke”.

Zdravko Mamić mu je stoga, tvrdi Uskok, u više navrata predao najmanje 370.000 eura za njega i drugu dvojisu sudija.

Uskok: Novac za povoljniju sudsku odluku

Uskok tvrdi da je Mamić s Kvesićem dogovorio da će mu dati 100.000 eura za “donošenje povoljne sudske odluke”, a novac koji je navodno prikupio Zoran Mamić sudiji je predao poduzetnik Tadić.

Tužiteljstvo navodi i da je Mamić, “kao nagradu za dogovoreno pogodovanje”, podmirivao troškove putovanja i boravka Vekića i njemu bliskih osoba u Dubaiju krajem 2017. godine te je ujedno autoritetom svog položaja u Hrvatskom nogometnom savezu (HNS) Vekiću osigurao odlazak na utakmicu hrvatske reprezentacije u junu 2018. godine u Veliku Britaniju na trošak HNS-a.

Istraga je pokrenuta nakon što je Zdravko Mamić, pravomoćno osuđen za izvlačenje novca iz Dinama, tužiteljstvu dostavio dokaze protiv sudija koje je potom otvoreno prozivao za korupciju u javnim istupima i na društvenim mrežama.

Izvor: Agencije