Rusija još ne skida SAD sa liste neprijateljskih zemalja

Dok primjena ne stupi na snagu, dok se ne vide rezultati sporazuma, nema razloga da se naprave promjene, kaže glasnogovornik Kremlja Dmitri Peskov.

Bilo kakvo razumijevanje visi u zraku dokle god nema primjene relevatnih radnih mehanizama, poruka je iz Moskve (Reuters)
Bilo kakvo razumijevanje visi u zraku dokle god nema primjene relevatnih radnih mehanizama, poruka je iz Moskve (Reuters)

Trenutno ne postoji osnov po kojem bi Rusija skinula SAD sa liste neprijateljskih zemalja, prije nego što se primijene sporazumi postignuti tokom nedavnog razgovora predsjednika Vladimira Putina i Josepha Bidena, izjavio je u ponedjeljak glasnogovornik Kremlja Dmitri Peskov.

Precizirao je da razgovori na najvišem nivou vode ka “razumijevanju gdje je besmisleno razgovarati, gdje je konverzacija neophodna, gdje se strane kategorički ne slažu, a gdje mogu sarađivati u punoj harmoniji”, prenosi Tanjug.

‘Dok se ne vide rezultati sporazuma’

“Međutim, bilo kakvo razumijevanje visi u zraku dokle god nema primjene relevatnih radnih mehanizama i bez konkretizovanja dogovora. Lideri ne mogu pričati o detaljima zbog određenog vremenskog pritiska, oni pričaju uopćeno, o generalnim stvarima, ali se detalji kasnije razrađuju na radnom nivou”, dodao je Peskov.

Novinari su ga upitali da li postoji mogućnost da Rusija skine SAD sa liste neprijateljskih zemalja poslije sastanka Putina i Bidenau Ženevi prošle srijede.

“Dok primjena ne stupi na snagu, dok se ne vide rezultati sporazuma, nema razloga da se naprave promjene o kojima ste pitali”, pojasnio je glasnogovornikiKremlja.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO