Đukanović: Srebrenica nije dvorište Srbije, već dvorište Bosne

Predsjednik Crne Gore kaže kako rukovodstvo Srbije komentarima čini ogromnu štetu toj državi i njenom narodu.

Đukanović: Postoji precizan dio u rezoluciji da se osuda genocida ne može odnositi na narod, već da su genocide počinili pojedinci (EPA)

Pokušaj bacanja ljage na Crnu Goru je pokušaj stvaranja nedoumice da li Crna Gora osuđuje genocid ili ne, kazao je danas predsjednik ove balkanske države Milo Đukanović i dodao kako se u taj vakuum pokušala ubaciti nova vlast stvaranjem konfuzije kakav je odnos Crne Gore prema tome, prenose crnogorski mediji.

Đukanović je, kako prenosi Pobjeda.me, poručio da Demokratska partija socijalista (DPS) neće izostati sa mjesta svoje odgovornosti, a odgovorio je i srbijanskom predsjedniku Aleksandru Vučiću kazavši kako rukovodstvo Srbije komentarima čini ogromnu štetu toj državi i njenom narodu.

Medijske kampanje i manipulacije

Predsjednik Crne Gore je rekao i kako je Srebrenica „dvorište Bosne, a ne Srbije“.

„U obavezi smo da razvijamo državu i da zaštitimo državu kada je njeni protivnici, makar bili i aktuelna vlast, žele baciti ljagu na tu državu, pokušaj bacanja ljage je pokušaj stvaranja nedoumice da li Crna Gora osuđuje genocid ili ne osuđuje“, kazao je Đukanović i podsjetio da je Crna Gora genocid osudila 2009. godine.

Na pitanje da prokomentira izjave državnog vrha Srbije i Vučića, Đukanović je kazao da to nije ništa novo i da se radi o manipulacijama, prenosi Pobjeda.me i dodaje kako je predsjednik Crne Gore podsjetio na prethodne medijske kampanje iz Srbije, gdje se, kako je rekao, manipuliralo time da neko hoće da otima pravoslavne hramove.

„Tako se i sada pokušava manipulisati kako je rezolucija osuda Srbije i srpskog naroda, iako postoji precizan dio u rezoluciji da se osuda genocida ne može odnositi na narod, već da su genocide počinili pojedinci, a da je na politikama da naprave jasan otklon u odnosu na te pojedice koji su napravili tako nečovječna djela“, rekao je crnogorski predsjednik.

Dvorište Srebrenice

Dodao je kako državno rukovodstvo Srbije komentarima čini ogromnu štetu toj državi i njenom narodu.

„Ako ne pominje odgovornost jednog naroda, a neko iz vrha države silom na sramotu pokušava da poveže genocid sa svojom državom i svojim narodom, onda je to bez lijeka autodestruktivno. Ne možete im pomoći, oni sistematski pokušavaju da tu optužnicu pripišu Srbiji i srpskom narodu, što nama u Crnoj Gori ne pada na pamet“, istakao je Đukanović, te kazao kako se Crna Gora ne miješa u dvorište Srebrenice, već u „pitanje genocida“.

„Srebrenica nije dvorište Srbije, već dvorište Bosne. Gdje god se dogodi genocid, zdravorazumska politika mora da ga osudi. Svejedno da li se dogodio u Ruandi ili na Balkanu“, dodao je.

Izvor: Agencije