Borrell pred Vijećem EU-a o dijalogu Kosova i Srbije

U Briselu je prošle sedmice održan sastanak na visokom političkom nivou između Srbije i Kosova, a za kraj jula predviđena je naredna runda dijaloga.

Dijalog Kosova i Srbije naći će se na agendi Vijeća sigurnosti UN-a pod tačkom 'razno' (Reuters)

Šef diplomatije Evropske unije Josep Borrell izvijestit će u ponedjeljak ministre vanjskih poslova Evropske unije o posljednjoj rundi dijaloga Kosova i Srbije, koja je održana 15. juna u Briselu.

U Briselu podsjećaju da je prošle sedmice, uz posredovanje Borrella, održan sastanak na visokom političkom nivou između Kosova i Srbije, a da je za kraj jula predviđena naredna runda dijaloga, prenosi Tanjug.

Dijalog Srbije i Kosova naći će se na agendi Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda pod tačkom “razno”, zajedno s razmjenom mišljenja o odnosima s Turskom i Rusijom, situacijom u Libanu, bliskoistočnim mirovnim procesom i posljednjem sastanku u okviru iranskog nuklearnog sporazuma.

Ekonomske sankcije Bjelorusiji u razradi

Osnovna pitanja kojima će se ministri vanjskih poslova EU-a na sastanku 22. juna u Lukemburugu baviti bit će Irak, Latinska Amerika i Bjelorusija, gdje se očekuje i usvajanje sankcija EU-a protiv odgovornih za prinudno spuštanje putničkog aviona u Minsk i hapšenje novinara Romana Potaševiča.

U EU dodaju da su najavljene ekonomske sankcije protiv Bjelorusije i dalje u razradi.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO