Alešević: Žao mi je da je afera ‘Potkivanje’ završila bez osuđujućih presuda

Nermin Alešević i Marko Pandža oslobođeni su pred Sudom Bosne i Hercegovine u prvostepenoj presudi optužbi za primanje, odnosno davanje dara, u aferi koja je poznata kao ‘Potkivanje’.

Nermin Alešević je prvo pozvan u Tužiteljstvo kako bi dao izjavu kao svjedok, a onda i kao osumnjičeni za davanje dara (Al Jazeera)

Nermin Alešević i Marko Pandža oslobođeni su u srijedu pred Sudom Bosne i Hercegovine u prvostepenoj presudi optužbi za primanje, odnosno davanje dara, u aferi koja je poznata kao “Potkivanje”.

Prema optužnici, Pandža je krajem 2018. godine od Aleševića zahtijevao novac da bi, kao posrednik, utjecao na Milana Tegeltiju, tadašnjeg predsjednika Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) Bosne i Hercegovine, izvrši pritisak na tadašnju glavnu kantonalnu tužiteljicu u Sarajevu Dalidu Burzić.

Burzić je navodno trebala utjecati na postupajućeg tužitelja, kako bi uzeo predmet za koji je bio zainteresiran Alešević i koji je dugo “stajao u ladici”.

 

Sastanak na kojem su razgovarali Tegeltija, Pandža i Alešević se dogodio se u jednom ugostiteljskom objektu u Banjoj Luci.

Alešević je sastanak tajno snimao, kao i razgovor s Pandžom nakon sastanka, kada je Pandža zatražio novac od Aleševića izrazom “potkivanje“, aludirajući da će novac završiti kod Tegeltije.

Snimak je nakon toga dospio u medije.

Tegeltija je potvrdio autentičnost susreta, no rekao je da je snimak napravljen protivzakonito i da ne može biti korišten kao dokaz na sudu.

Odbacio je optužbe da je preko Pandže trebao primiti novac od Aleševića.

Alešević je prvo pozvan u Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine kako bi dao izjavu kao svjedok, a onda i kao osumnjičeni za davanje dara.

Ta, ali i druga afera u koju je bio uključen Tegeltija, dovela je do protesta građana u Sarajevu, ali i pritiska međunarodne zajednice, nakon čega je Tegeltija podnio ostavku na čelu VSTV-a.

 

VSTV je nezavisno tijelo, koje ima ovlasti postavljati sudije i tužitelje na svim nivoima u Bosni i Hercegovini, i smatra se krovnom pravosudnom institucijom u ovoj zemlji.

Nakon prvostepene oslobađajuće presude, Alešević za izjavio za Al Jazeeru da mu ne neki način predstavlja satisfakciju, jer je Tegeltija odstupio sa čela VSTV-a.

No zatražio je procesuiranje i glavne državne tužiteljice Bosne i Hercegovine Gordane Tadić, koju je optužio za montiranje optužnice protiv njega, te za to da je Tužiteljstvo odgovorno da jedna velika afera u Bosni i Hercegovini završila bez osuđujućih presuda.

Izvor: Al Jazeera