Crna Gora: Smijenjen Leposavić, izglasana Rezolucija o Srebrenici

Premijer Zdravko Krivokapić je razrješenje Vladimira Leposavića tražio nakon što je ministar rekao da je ‘spreman da prizna da se u Srebrenici desio genocid, kada se to nedvosmisleno utvrdi’.

Sjednicu Skupštine obilježile su teške riječi između predstavnika partija na vlasti i premijera (EPA)

Skupština Crne Gore, na prijedlog premijera Zdravka Krivokapića i uz podršku opozicione Demokratske partije socijalista (DPS) Mila Đukanovića, opozvala je u četvrtak navečer ministra pravde Vladimira Leposavića.

Na sjednici je, također, odlukom većine poslanika, usvojena Rezolucija o zabrani negiranja genocida u Srebrenici, prenosi Tanjug.

Kako pišu crnogorski mediji, Leposavić je razriješen sa te funkcije zbog relativizacije genocida u Srebrenici.

Za razrješenje ministra pravde glasalo je 80 zastupnika, 43 ih je bilo za, 27 protiv, dok je uzdržanih bilo 10.

DF najavio bojkot rada Skupštine

Krivokapić je razrješenje Leposavića tražio nakon što je ministar u parlamentu, odgovarajući na pitanja zastupnika opozicije, rekao da je “spreman da prizna da se u Srebrenici desio genocid kada se to nedvosmisleno utvrdi”.

Poslanik Demokratskog fronta (DF) Slaven Radunović najavio je bojkot rada crnogoskog parlamenta zbog ove odluke, piše Pobjeda.me.

“U našem parlamentu se desila velika prevara glasača od 30. avgusta. Napravljena je neprincipijelna koalicija od DPS-a i djelova Vlade Crne Gore i zato pozivam ovog momenta sve koji su dobili glasove 30. avgusta da se oslobodimo DPS-a, da se u najkraćem roku skupimo i vidimo šta ćemo dalje“, rekao je Radunović i dodao kako “do tada DF neće više ulaziti u plenum“.

“Ako imate novu većinu, samo izvolite sa njima. Ko hoće sa DF-om, može da se dogovori, ima nas 41. Ovo važi i za rukovostvo parlamenta, jer sada resetujemo stanje i tražimo novi dogovor. Neka vam je srećan DPS.“

Nešto ranije je Skupština Crne Gore izglasala je Rezoluciji o priznavanju genocida u Srebrenici u cjelini, navodi Pobjeda i dodaje kako je 55 zastupnika glasalo za rezoluciju, 19 ih je bilo protiv, dok ih je sedam bilo suzdržano od glasanja.

Dan sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici

Navodi se kako je inicijativa da parlament usvoji Rezoluciju o priznavanju genocida u Srebrenici motivirana učestalim negiranjem postojanja genocida, kako u dijelu javnosti, tako i u samoj Skupštini Crne Gore.

Prijedlog rezolucije podnijeli su zastupnici Ervin Ibrahimović, Dragutin Papović, Damir Šehović, Raško Konjević, Genci Nimanbegu, Fatmir Đeka i Andrija Popović.

Rezolucija podrazumijeva, između ostalog, da parlament osudi i priznaje da se u Srebrenici jula 1995. godine desio genocid i da je u ovom bosanskohercegovačkom gradu ubijeno više od 8.000 Bošnjaka.

Također, predviđa se da se 11. juli proglasi Danom sjećanja na žrtve Srebrenice.

 

Izvor: Agencije