Zaev: O makedonskom jeziku i identitetu ne raspravljamo

Portugalsko predsjedništvo Vijeća Evropske unije predlaže se da Sjeverna Makedonija prizna da je makedonski jezik kodificiran 1945. godine.

Zoran Zaev kaže da je portugalski prijedlog kvalitetan za Sjevernu Makedoniju i Bugarsku (EPA)

Premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev izjavio je u srijedu da se o makedonskom jeziku i identitetu ne raspravlja, već se razgovara o prijedlogu Portugala, koji je predsjedavajući Evropskog vijeća, “koji je inventivno i kreativno rješenje za koje vrijedi da se potrudimo”.

Uoči posjete Bugarskoj u četvrtak, rekao je novinarima da je dužan kazati građanima svoja lična očekivanja, ono što je realno, i dodao da će se sastati s premijerom i predsjednikom zemlje i svim važnim nosiocima odgovornih funkcija, prenosi Tanjug, pozivajući se na agenciju MIA.

Ocijenio je portugalski prijedlog kao kvalitetan – kako za Makedoniju, tako i za Bugarsku.

Dobra osnova iz Portugala

“Naša zvanična pozicija je da je to dobra osnova za postizanje rješenja i bugarska zvanična pozicija je da je to dobra osnova za postizanje rješenja. Ovo se treba iskoristiti”, istakao je Zaev.

U prijedlogu portugalskog predsjedništva predviđaju se jednostrane deklaracije Bugarske i Sjeverne Makedonije.

Predlaže se da Sjeverna Makedonija prizna da je makedonski jezik kodificiran 1945. godine, što je odavno priznata činjenica od vlasti u Skoplju.

Izvor: Agencije