U BiH stiglo 10.530 doza vakcina BioNTech/Pfizer

Informaciju o isporuci objavilo je Ministarstvo civilnih poslova BiH na službenom Twitter profilu.

Moramo imati na umu da su vakcine najvažnije sredstvo javnog zdravlja u borbi protiv pandemije korona virusa", poručili su iz Ministarstva civilnih poslova BiH (EPA)

U Bosnu i Hercegovinu jutros je stigao sedmi kontingent vakcina protiv korona virusa iz mehanizma Evropske unije EU4health, odnosno 10.530 doza proizvođača BioNTech/Pfizer, javlja Anadolija.

Informaciju o isporuci objavilo je Ministarstvo civilnih poslova BiH na službenom Twitter profilu.

“Moramo imati na umu da su vakcine najvažnije sredstvo javnog zdravlja u borbi protiv pandemije korona virusa”, poručili su iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

Nabavka kineske vakcine

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić kazao je prošle sedmice u pauzi sjednice Vlade u Mostaru, da je potpisan ugovor o direktnoj nabavci 500.000 doza vakcina Sinopharm sa proizvođačem.

Istakao je da je javnosti poznato da je Federacija BiH direktno pregovarala sa Kinom za nabavku tih vakcina te da je ugovor uime Vlade Federacije BiH potpisao v.d. direktora Zavoda za javno zdravstvo FBiH Siniša Skočibušić, izvijestila je tada Fena.

“Također je poznato da zbog klauzule o javnosti nismo u mogućnosti dati više informacija o ovome. Vlada Kine je odobrila Federaciji BiH iznos pola miliona doza vakcina. Svugdje u svijetu države nabavljaju vakcinu, a Vlada FBiH je poduzimala, poduzima i poduzimat će sve aktivnosti da za građane FBiH nabavi vakcine,” poručio je Novalić.

Naglasio je da nikada nisu odustali ni od jedne mogućnosti za nabavku vakcina te naglasio da Pfizer pokušavaju nabaviti u dogovoru sa državnim nivoom.

Izvor: Agencije