Crna Gora: Završena rasprava o opozivu Leposavića

Glasanje o opozivu Leposavića, kao i o novoj rezoluciji o zabrani negiranja genocida u Srebrenici, zakazano je za četvrtak popodne.

Crnogorski premijer Zdravko Krivokapić je početkom aprila pokrenuo opoziv ministra Leposavića zbog njegove izjave o Srebrenici (EPA)

Skupština Crne Gore, bez prisustva zastupnika najutjecajnije opozicione stranke, DPS Mila Ðukanovića, završila je raspravu o zahtjevu premijera Zdravka Krivokapića za razrješenje ministra pravde Vladimira Leposavića zbog izjave o genocidu u Srebrenici.

Glasanje o ovom zahtjevu, kao i o novoj rezoluciji o zabrani negiranja genocida u Srebrenici, zakazano je za sutra popodne, prenosi Tanjug.

Sudeći prema najavama u gotovo sedmosatnoj raspravi u parlamentu neće biti većine za izglasavanje opoziva Leposavića, osim ako se ne pojave zastupnici DPS-a, koji bi svojim glasovima podržali zahtjev premijera.

U današnjoj raspravi poslanici najutjecajnijeg vladajućeg Demokratskog fronta i Demokrata potvrdili su da neće glasati za opoziv ministra.

Kritike Krivokapića

Premijer Zdravko Krivokapić izjavio je na početku sjednice da ostaje pri svom zahtjevu, a u raspravi su gotovo podjednako kritikovani ministar Leposavić i premijer Krivokapić, zbog njegove “apostolske vlade”, koja se, bez prethodnih konsultacija sa parlamentarnom većinom, tako olako odriče “jednog od apostola”, kojeg je sam izabrao.

I zastupnici pozicije i opozicije pozivali su Krivokapića da umjesto opoziva Leposavića traži izglasavanje povjerenja njemu i njegovoj vladi.

U raspravi je pominjana i predložena rezolucija o Srebrenici o kojoj je već raspravljano u parlamentu, Temeljnom ugovoru sa Srpskom pravoslavnom crkvom, ali i o samim događajima u Srebrenici tokom posljednjeg rata.

Krivokapić tražio smjenu

Premijer Zdravko Krivokapić je razrješenje Leposavića tražio nakon izjave ministra “da je spreman da prizna da se u Srebrenici desio genocid, kada se to nedvosmisleno utvrdi”.

Razrješenje Leposavića moguće je samo glasovima opozicionog DPS Mila Ðukanovića, još nekih opozicionih stranaka Građanskog pokreta URA Dritana Abazovića.

Demokratska Crna Gora saopćila je da, ukoliko ne bude dogovora unutar parlamentarne većine, ta partija neće sa Demokratskom partijom socijalista učestvovati u smjeni ministra pravde, dok su iz Ure Dritana Abazovića najavili podršku inicijativi Krivokapića.

Zastupnici DPS-a bojkotuju rad parlamenta i još nije poznato da li će biti u sali kada se bude glasalo o razrješenju Leposavića.

Izvor: Agencije