Grlić Radman pozvao pet članica EU-a da priznaju Kosovo

Kosovo je 2008. proglasilo nezavisnost koju je priznalo stotinjak država, uključujući sve članice Evropske unije osim Kipra, Grčke, Rumunije, Španije i Slovačke.

Gordan Grlić Radman: Ppriznanje bi pridonijelo stabilizaciji regije i samog Kosova (EPA)
Gordan Grlić Radman: Ppriznanje bi pridonijelo stabilizaciji regije i samog Kosova (EPA)

Hrvatska potiče posljednje članice Evropske unije da priznaju nezavisnost Kosova, izjavio je u srijedu šef diplomatije Gordan Grlić Radman.

Kosovo je 2008. godine proglasilo nezavisnost, koju je priznalo stotinjak država, uključujući sve članice EU-a osim Kipra, Grčke, Rumunije, Španije i Slovačke.

“Hrvatska potiče ostalih pet članica EU-a da priznaju Kosovo, jer bi to pridonijelo stabilizaciji regije i samoga Kosova“, kazao je Grlić Radman novinarima u Bratislavi.

Hrvatski šef diplomatije učestvuje na međunarodnoj konferenciji GLOBSEC u slovačkoj prijestolnici, na kojoj će se razgovarati i o situaciji na Zapadnom Balkanu.

Bez prekrajanja granica

Hrvatski ministar je rekao da su za stabilnost regije ključne tri stvari: poštivanje teritorijalne cjelovitosti država, ustavna jednakopravnost Bošnjaka, Srba i Hrvata u Bosni i Hercegovini te uspostava međusobnog povjerenja nakon ratova 1990-ih.

“Teritorijalnu cjelovitost država Balkana treba očuvati i poštivati, dakle, bez prekrajanja granica, kako smo čuli zadnjih mjeseci kolanjem nekih famoznih ‘non-papera’ koji su bili usmjereni u tom pravcu”, kazao je Grlić Radman.

Smatra da se povjerenje može postići iskrenim razgovorima, rješavanjem sudbine nestalih, procesuiranjem ratnih zločina i davanjem pravde žrtvama.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO