COVID-19: Pad broja novozaraženih u zemljama regiona

U posljednja 24 sata u Srbiji su registrirana 124, Sloveniji 24, Hrvatskoj 18, Crnoj Gori 8, Bosni i Hercegovini 6, a Sjevernoj Makedoniji 4 slučaja zaraze korona virusom.

Bolja epidemijska situacija u zemljama regije (Pixsell)

U zemljama regiona nastavljena je tendencija pada broja novozaraženih, hospitalizranih i umrlih od posljedica korona virusa i sve je više gradova i država u kojima već danima nema smrtnih slučajeva, prenosi Tanjug.

Srbija reklasira restriktivne mjere

Krizni štab odlučio je da relaksira mjere protiv virusa korona usljed stabilne epidemiološke situacije, izjavio je pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković.

Kako je naveo Gojković, odlučeno je da maloprodajni objekti nemaju ograničeno radno vrijeme, odnosno mogu da rade 24 sata, kao i ugostiteljski objekti na otvorenom, uz muziku do 01:00 sati poslije ponoći, prenosi Tanjug.

Kada je riječ o ugostiteljskim objektima u zatvorenom, oni će moći da rade do 01:00 sati nakon ponoći.

Gojković kaže da su odlučili da mogu da se održavaju maturske proslave, s tim što je broj ljudi koji mogu biti u zatvorenom ograničen na 500.

Također je odlučeno i da se relaksiraju rekreativna nastava i ekskurzije uz saglasnost Ministzarstva prosvjete i nadležnih institucija.

Kada je riječ o sportskim manifestacijama, na stadionima i otvorenim sportskim terenima dozvoljeno je prisustvo publike do 50 posto, dok je u zatvorenim halama dozvoljeno do 30 posto kapaciteta.

Gojković navodi i da su omogućena okupljanja do 500 ljudi, a više od tog broja ne može bez posebne dozvole Kriznog štaba.

U Srbiji su u posljednja 24 časa registrovana 124 slučaja zaraze korona virusom, od ukupno 8.287 testiranih.

U istom vremenskom periodu preminulo je osam osoba, , prenosi Tanjug.

Na respiratorima su 24 osobe od ukupno 461 hospitalizovanog.

Do sada je ukupno testirano 4.282.416 osoba, a registrovano 715.015 slučajeva korona virusa.

Slovenija u utorak ukida stanje epidemije

U Sloveniji su u posljednja 24 sata zabilježene samo 24 zaraze korona virusom, dok su dvije osobe umrle, a svi ostali indikatori su vrlo dobri i zato vlada neće produžiti stanje epidemije koje završava u utorak 15. juna.

Stanje epidemije je u drugom valu bilo proglašeno 18. oktobra, no, iako će biti ukinuti, neke epidemiološke mjere i dalje će ostati na snazi.

U prijelaznoj fazi, dok Slovenija ne uđe u tzv. zelenu fazu po kriterijima EVropskog centra za kontrolu bolesti (ECDC), a što se očekuje krajem juna ili početkom jula, i dalje će nošenje maske biti obavezno u zatvorenim prostorima.

Ostaju tako na snazi ograničenja poput broja prisutnih u zatvorenim prostorima te prisustvovanje koncertima i drugim događanjima pod uslovom negativnog testa, preboljelost COVID-19 ili punu vakcinaciju.

Sedmodnevni prosjek zaraza u jednom danu pao je na 147, a četrnaestdnevna incidenicija na 100.000 stanovnika pala je na 130.

Hrvatska: Umrlo 13 osoba

U Hrvatskoj je zabilježeno 18 novih slučajeva zaraze korona virusom, a umrlo je 13 osoba, izvijestio je u ponedjeljak Nacionalni stožer civilne zaštite.

Trenutno je u Hrvatskoj 847 aktivnih slučajeva COVID-19.

Broj novooboljelih za 25 je manji nego proteklog ponedjeljka kada su bila evidentirana 43 nova slučaja.

Na bolničkom su liječenju 404 pacijenta, od toga ih je 26 na respiratoru.

U samoizolaciji je trenutno 6012 osoba.

Do 12. juna utrošeno ukupno 2.139.816 doza vakcine.

BiH: Četiri smrtna ishoda

U Bosni i Hercegovini je registrovano šest novih slučajeva zaraze korona virusom, a preminule su četiri osobe.

Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljeno je 810 uzoraka, od kojih su tri pozitivna, dok smrtnih ishoda nije bilo.

U Brčko distriktu BiH registrovan je jedan novi slučaj zaraze, a preminula je jedna osoba.

Ulaboratorijama na području bh. entiteta Republika Srpska (RS) izvršеnо је tеstirаnjе 182 lаbоrаtоriјskа uzоrkа, а virus je pоtvrđеn kоd dviје оsоbе.

Institutu zа јаvnо zdrаvstvо RS-a priјаvljеnа su tri smrtnа slučаја.

U Kantonu Sarajevo testirano je 306 osoba, od kojih je troje bilo pozitivno.

Od COVID-19 se oporavilo šest osoba.

Osam novih slučajeva u Crnoj Gori

Prema posljednjem presjeku u Crnoj Gori je registrovano osam novih slučajeva infekcije korona virusom i jedna preminula osoba, prenosi Tanjug.

Testirano je 852 uzorka.

Ukupan broj preminulih povezanih sa korona virusom u Crnoj Gori od početka pandemije je 1.602.

Ukupan broj trenutno aktivnih slučajeva COVID-19 u Crnoj Gori je 411.

Jedna smrtni slučaj u S. Makedoniji

U Sjevernoj Makedoniji utvrđeno je 4 novih slučajeva zaraze korona virusom, a u istom vremenskom periodu preminula je jedna osoba, javlja reporterka Al Jazeere Maja Blaževska Evrosimoska.

Od početka epidemije virus je potvrđen kod više od 155.000 osoba, a preminulo je njih 5472.

U zemlji je 400 aktivnih slučajeva, a u bolničkim uslovima liječi se 99 pacijenata.

Izvor: Al Jazeera i agencije

Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO