Kreshnik Radoniqi novi predsjednik Centralne izborne komisije Kosova

Organizacije civilnog društva su odmah reagirale na odluku predsjednice Kosova Vjose Osmani Sadriu, ocijenivši je kao politički motiviranu.

Predsjednica Kosova nadležna je za imenovanje i prestanak mandata predsjednika Centralne izborne komisije (EPA)

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani Sadriu imenovala je sudiju Apelacionog suda Kreshnika Radoniqija za novog predsjednika Centralne izborne komisije, umjesto sadašnje predsjednice ovog tijela Valdete Dake.

U saopćenju iz Predsjedništva Kosova se navodi da je predsjednica Kosova, koja je nadležna za imenovanje i prestanak mandata predsjednika Centralne izborne komisije, donijela odluku o razrješenju Valdete Dake zato što ona nije uspjela održati nezavisnost tog ustavnog tijela.

Dodaje se da je u posljednjem izbornom procesu Centralna izborna komisija polarizirana, a sastanci i donošenje odluka praćeni su tenzijama kao nikada prije, prenosi Anadolija.

‘Rezultat promjene vlasti’

“Predsjednica Centralne izborne komisije u mnogim slučajevima nije uspjela biti nezavisna snaga protiv političkih polarizacija i da se njeno odlučivanje rukovodi općim javnim interesom, što je posljedično narušilo integritet i povjerenje građana u Centralnu izbornu komisiju. Predsjednica Osmani smatra da postupci predsjednice Centralne izborne komisije ne bi trebali biti razlog gubitka građanskog povjerenja u instituciju, pogotovo što će ove godine biti održani lokalni izbori”, navodi se iz Predsjedništva Kosova.

Organizacije civilnog društva su odmah reagirale na ovakvu odluku predsjednice, ocijenivši je kao politički motiviranu.

“Protivimo se odluci predsjednice države Vjose Osmani-Sadriu o smjeni predsjednice Centralne izborne komisije Valdete Dake. Smatramo da je ova odluka politički motivirana, kao rezultat promjene vlasti na Kosovu nakon posljednjih izbora”, saopćeno je iz Kosovskog demokratskog instituta u ime deset nevladinih organizacija na Kosovu.

Te organizacije smatraju da su argumenti navedeni u odluci predsjednice Kosova neosnovani i predstavljaju pogrešno tumačenje situacije.

“Između ostalog, predsjednici Centralne izborne komisije pripisuju se isključivo sve odgovornosti i navodni propusti Centralne izborne komisije, uprkos činjenici da je predsjednica Centralne izborne komisije samo jedna od 11 članova sa pravom glasa”, ističu organizacije civilnog društva.

Podsjećaju i da su lokalni i međunarodni izvještaji o posmatranju izbora pozitivno ocijenili rad Centralne izborne komisije te poručuju da donošenje ove odluke uoči objavljivanja datuma lokalnih izbora ima direktan utjecaj na nezavisnost, integritet i napredak rada Centralne izborne komisije u organizaciji i administraciji tih izbora.

Mandat traje sedam godina

Valdete Daku je aprila 2018. godine imenovao na drugi mandat tadašnji predsjednik Kosova Hashim Thaci.

Mandat predsjednika Centralne izborne komisije traje sedam godina.

Ostalih deset članova Centralne izborne komisije su imenovani na osnovu rezultata nominacije šest najvećih parlamentarnih grupa u Skupštini Kosova, dok su četiri člana predstavnici manjinskih zajednica na Kosovu.

Izvor: Agencije