Konjufca za promjenu načina dijaloga Kosova i Srbije

Predsjednik Skupštine Kosova smatra kako je dosadašnji format dijaloga bio pogrešan te da je napravio mnogo štete, posebno na polju pravosuđa.

Glauk Konjufca: Dijalog sa Srbijom trebao bi se zasnivati na onome što se dogodilo 14. februara (EPA)

Predsjednik Skupštine Kosova Glauk Konjufca izjavio je u ponedjeljak kako bi se način dijaloga Kosova i Srbije trebao promijeniti i kako je dosadašnji format bio pogrešan.

„Dijalog sa Srbijom trebao bi se zasnivati na onome što se dogodilo 14. februara, a to je veliki politički rezultat“, rekao je on, prenosi Tanjug, pozivajući se na Ekonomiju online.

Na vanrednim parlamentarnim izborima na Kosovu, održanim 14. februara ove godine, pobijedio je pokret Samoopredeljenje, čiji je lider Albin Kurti stao na čelo Vlade Kosova.

“Uvjeren sam da će premijer Kurti narednog dana i na sastancima dostojanstveno predstaviti šta se dogodilo 14. februara, kada su građani rekli dosta brojnim stvarima, poput dijaloga sa Srbijom“, kaže prvi čovjek Skupštine Kosova.

Ključno da Srbija prizna Kosovo

Konjufca smatra kako je format dijaloga uspostavljen 2011. godine bio pogrešan i da je napravio mnogo štete, posebno na polju pravosuđa.

“Potreban nam je novi format dijaloga, koji garantira građanima Kosova da se to neće ponoviti“, rekao je on i ponovio kako je u dijalogu “ključno“ da Srbija prizna Kosovo.

“Ključno je da Srbija prizna Kosovo, a [predsjednik Srbije] Aleksandar Vučić novu realnost“, tvrdi Konjufca.

Izvor: Agencije