Rad za društveno dobro: Vučko i ekipa čiste Bjelašnicu

U akciji aktivnu ulogu je uzeo i sam Vučko, te ovim putem poziva građane svih uzrasta, dobre volje da mu se pridruže.

U akciji aktivnu ulogu je uzeo i sam Vučko, te poziva građane da mu se pridruže (Alma Kovačević Kantardžić)
U akciji aktivnu ulogu je uzeo i sam Vučko, te poziva građane da mu se pridruže (Alma Kovačević Kantardžić)

Najljepša su druženja, a još kada doprinose društvenom dobru, što u vrijeme pukog materijalizma više nije tako često, onda sve dobija još veći značaj pogotovo kada je u pitanju briga o olimpijskim ljepoticama.

Za Bjelašnicu će skijaški znalci što dolaze recimo iz regije reći da je ozbiljna planina, sa padinama za vrhunski užitak na skijama. Tu su 1984. godine upriličeni muški spust, veleslalom…

Bjelašnica je tada bila centar svijeta.

(Alma Kovačević Kantardžić)

Danas je mnogim Sarajlijama, ljudima iz cijele BiH, ali i regije i dalje takav centar i svaki trenutak čekaju da odu gore, skijaju, sankaju se, šetaju, voze se šestosjedom, pa onda ljeti biciklima…

Ko je doživio, zna šta znači, u vrijeme najgoreg i najopasnijeg smoga, kada Sarajevo izbije na neslavni vrh svjetskih ljestvica, krenuti na Bjelašnicu i Igman, i odjednom, na usponu, izroniti pod sunce i mirisan zrak.

To znači čisto zdravlje.

Ljeti jeste lakše.

Uostalom, danas najpriznatiji svjetski imunolozi preporučuju jačanje imuniteta na svježem planinskom zraku, uz sportske aktivnosti i, naravno, poštivanje mjera.

A da bi sve to mogli, planina mora biti čista.

Upravo danas ljubitelji prirode okupili su se na Bjelašnici, njih oko 350, da uz druženje, urade i dobro – uklone smeće, jasno, uz molbu svim budućim posjetiocima da ne bacaju i ne prljaju planinu, jer time štete svima, pa i sebi i svojoj djeci.

(Alma Kovačević Kantardžić)

Dakle, u organizaciji KJP “ZOI84” Olimpijskog centra Sarajevo, Inicijative za Bjelašnicu i Igman, Ski Saveza BiH i magazina BHsportlife 12.06. počela je najveća akcija čišćenja ski staza, parkinga i zelenih površina na području Babin Do i Malo polje. Akciju su podržali općina Trnovo, Turistička zajednica Kantona Sarajevo, Skijaški savez Bosne i Hercegovine, Franck, El Tarik Oil, MBA centar, NLB banka, KJKP Rad, KJKP Park, KJP Sarajevo-šume i Vlada Kantona Sarajevo.

U akciji aktivno učestvuje i veliki broj skijaša, bordera ski i snowboard klubova iz Kantona Sarajevo, uposlenici Olimpijskog centra Sarajevo, općine Trnovo, članovi inicijative za Bjelašnicu i Igman, novinari magazina BHsportlife i veći broj volontera. Akcija je počela u 10:00 na lokaciji ispred restorana Benetton gdje su učesnici dobili rukavice i vreće za smeće i u skladu sa Covid mjerama bez zadržavanja i okupljanja krenuli u čišćenje terena na unaprijed rasporođene mikrolokacije.

Lovačko društvo Trnovo (Alma Kovačević Kantardžić)

U maju je organizovano nekoliko manjih akcija čiščenja u rejonu izletišta Javorov Do i staze prema istom kao i potez od Bijelih Voda do kružnog toka u Babinom Dolu. Protekli vikend simbolično je obilježen i Dan zaštite okoliša, akcijom čišćenja i edukativnim sadržajem usmjerenom ka podizanju svijesti o zaštiti jedinstvene prašume Ravna vala koja se nalazi između Igmana i Bjelašnice.

KJP ZOI'84 Olimpijski centar Sarajevo kao jedan od organizatora akcije za sve posjetioce obezbijedio je besplatan parking na Bjelašnici i Igmanu. Svi učesnici akcije čišćenja u periodu od 13:00 – 15:00 imat će priliku da dožive prirodnu ljepotu Bjelašnice besplatnom uslugom panoramskog razgledanje ove olimpijske ljepotice.

Ovom akcijom Bjelašnica i Igman otvaraju ljetnu turističku sezonu. U proteklim sedmicama za sve ljubitelje prirode, cijena usluge pojedinačnog panoramskog razgledanja olimpijskih planina je smanjena na iznose od 5 KM za djecu i 6 KM za odrasle. U ponudi od ove godine postoji i paket usluge panoramskog razgledanja za sve domaće turiste po cijenama od 8 KM za djecu i 10 KM za odrasle.

Paket panoramskog razgledanja podrazumijeva posebnu avanturu uživanja u pogledu na Bosanskohercegovačke krajolike iz perspektive šestosjeda žičare na Bjelašnici i dvosjeda na Malom polju. KJP “ZOI’84” OCS u slučaju ove usluge korisnicima pruža besplatan parking na drugoj olimpijskoj planini. Dakle ako na Igmanu platite parking vikendom uz uslugu paketnog panoramskog, oslobođeni ste plaćanja usluge parkinga na Bjelašnici i obrnuto. Radnim danima restoran Benetton korisnicima usluga panoramskog razgledanja na Bjelašnici, koji dođu prije drugih da uživaju u svojoj najdražoj planini, poklanja besplatnu kafu.

(Alma Kovačević Kantardžić)

Ljetna šema radnog vremena Ski centra je od 10:00 – 17:00 svakim danom.

U akciji aktivnu ulogu je uzeo i sam Vučko, te ovim putem poziva građane svih uzrasta, dobre volje da mu se pridruže. Vučko apeluje na sve građane, turiste i posjetioce Ski centra Bjelašnica i Igman da vode računa o odlaganju smeća i otpada kako bi naša okolina bila čista i zdrava.

Izvor: Al Jazeera

Povezane

Planina Bjelašnica jedna je od najpoznatijih planina u Bosni i Hercegovini, a može se reći i u cijeloj regiji. Ovo potvrđuje Jure Franko, koji nas podsjeća na slavna vremena olimpijade i čuveni slogan „Volimo Jureka više od bureka“. Za selo Lukomir kaže se da je na kraju svijeta. Smješteno na rubu dubokog kanjona Rakitnice, ovo […]

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO