Vrhovni sud odlučuje o žalbama na presudu u slučaju Fimi media

Uz Sanadera i HDZ kao prve političke stranke, koja je završila na optuženičkoj klupi, nepravomoćno su u ponovljenom postupku osuđeni i Sanaderovi suoptuženici.

Vrhovni sud odlučivat će na javnoj sjednici zakazanoj za petak i ponedjeljak o žalbama na nepravomoćnu presudu u ponovljenom suđenju bivšem premijeru Ivi Sanaderu, njegovim suoptuženicima, ali i HDZ-u kao prvoj stranci osuđenoj za korupciju u aferi Fimi media, prenosi Hina.

Uz bivšeg premijera i nekadašnjeg predsjednika HDZ-a Ive Sanadera te HDZ-a kao prve političke stranke koja je završila na optuženičkoj klupi, u novembru 2020. nepravomoćno su u ponovljenom postupku osuđeni i Sanaderovi suoptuženici.

Sanader je osuđen na povrat 16 milijuna kuna (2.139 244.72 eura) i osam godina zatvora, što je godinu dana manje od prve presude iz 2013. godine koju je ranije ukinuo Vrhovni sud. Bivši HDZ-ov rizničar Mladen Barišić je nepravomoćno osuđen na jedinstvenu kaznu od dvije godine i 10 mjeseci zatvora, dok je na prvom suđenju bio osuđen na tri godine zatvora.

Preminula vlasnica Fimi medije

Blagajnica Branka Pavošević je nepravomoćno osuđena na jedinstvenu kaznu od godinu i četiri mjeseca, dok je na prvom suđenju bila osuđena na godinu i šest mjeseci. HDZ je odlukom sudskog vijeća kojim je predsjedala sutkinja Irena Kvaternik osuđen na plaćanje novčane kazne od tri i pol milijuna kuna (467.959.78 eura) i povrat 14,6 milijuna kuna (1.952 060.81 eura) u proračun, dok je stranci u prvom suđenju izrečena novčana kazna od pet milijuna kuna (668.513.98 eura).

Glasnogovornik Sanaderova vlade i stranke Ratko Maček koji je u prvom postupku jedini dobio uvjetnu kaznu odlukom zagrebačkog Županijskog suda je oslobođen optužbe.

Prije izricanja druge nepravomoćne presude preminula je Nevenka Jurak, vlasnica marketinške agencije Fimi media preko koje se izvlačio novac iz državnih institucija i tvrtki. Ponovljeno suđenje počelo je 2016., godinu nakon što je Vrhovni sud ukinuo prvu nešto strožu  presudu donesenu još 2013.

Mjesec dana od nepravomoćne presude za Fimi mediju, Ustavni sud je odbio Sanaderovu tužbu u aferi Planinska zbog koje izdržava šestogodišnju zatvorsku kaznu, a tom odlukom najvišeg suda iscrpljena su sva pravna sredstva kojima presudu može osporavati pred nacionalnim sudovima.

Presudu u slučaju Planinska, u kojoj je Sanader osuđen za primanje 17,5 milijuna kuna (2.339.798.91 eura) provizije nakon što je država za njegova premijerskog mandata otkupila zgradu u Planinskoj ulici od tvrtke bivšeg HDZ-ova zastupnika i vlasnika mesne industrije Stjepana Fiolića, zagrebački Županijski sud donio je 2017. a Vrhovni sud potvrdio u travnju 2019.

Čeka odluku i za primanje mita od MOL-a

No, državno odvjetništvo je u studenome otkrilo da unatoč pravomoćnoj presudi Sanaderu još nije ovršeno 17,5 milijuna kuna (2.339.798.91 eura) jer mu je sva imovina, osim mirovine, blokirana u slučaju Fimi media koju nakon žalbi čeka pravorijek Vrhovnog suda.

Sanader čeka i odluku Vrhovnog suda zbog primanja mita od mađarskog MOL-a prilikom preuzimanja Ine za što je osuđen na šest godina. Postane li ta presuda pravomoćna Sanader će državi trebati vratiti još pet milijuna eura.

Odluka Vrhovnog suda u slučaju Fimi media često se spominjala i u nedavnim medijskim raspravama predsjednika Zorana Milanovića i premijera Andreja Plenkovića, posebno tijekom postupka izbora čelne osobe najvišeg suda.

Izvor: Agencije

Povezane

Bivši hrvatski premijer i predsjednik HDZ-a Ivo Sanader nepravomoćno je osuđen na osam godina zatvora zbog afere “Fimi Media”. Na ponovljenom suđenju na Zagrebačkom županijskom sudu svi su, osim bivšeg glasnogovornika HDZ-a Ratka Mačeka, proglašeni krivima za nezakonito izvlačenje ukupno blizu 10 miliona eura iz državnih kompanija. Marina Barukčić je pratila izricanje presude.

Bivši hrvatski premijer Ivo Sanader u ponovljenom suđenju nepravomoćno je osuđen na osam godina zatvora za jednu od najvećih korupcijskih afera u toj zemlji – aferu Fimi Media. Odgovornom je proglašena i njegova bivša stranka HDZ koja će, ako presuda postane pravomoćna, morati vratiti u proračun sav nezakonito stečeni novac. Nakon deset godina, koliko se […]

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO