Srbija: Odobrena Pfizerova vakcina za djecu od 12 do 15 godina

Agencija za lijekove i medicinska sredstva Srbije tvrdi da su se stekli svi uslovi za odobrenje.

Definisat će se dodatni kriteriji prije nego što počne primjena vakcine na djeci (EPA)
Definisat će se dodatni kriteriji prije nego što počne primjena vakcine na djeci (EPA)

Agencija za lijekove i medicinska sredstva Srbije (ALIMS) odobrila je primjenu vakcine protiv COVID-19 proizvođača Pfizer/BioNTech za uzrast od 12 do 15 godina starosti, saopšteno je danas iz ALIMS-a.

Agencija je danas razmatrala dopunu dozvole za Pfizerovu vakcinu na komisiji za humane lijekove, i nakon što je potvrđeno da su se stekli svi zakonski uslovi, a prije svega, da su ispunjeni najviši stručni kriteriji koji se odnose na sigurnost i efikasnost, donijela je zaključak da se ova vakcina može koristiti kod populacije uzrasta od 12 do 15 godina u Srbiji.

Kontrola naučnih podataka

Kako se navodi, eksperti ALIMS-a su od podnošenja zahtjeva sa kompletnom dokumentacijom rigorozno kontrolisali sve naučne podatke u ovom kontekstu iz kliničkih ispitivanja koja je proizvođač proveo u drugim državama, prenosi Tanjug.

Uz to su članovi komisije, stručnjaci iz oblasti farmacije i medicine, također provjerili sve materijale prije nego što je predmet stavljen na dnevni red današnjeg vanrednog sastanka komisije.

Kompletiranjem svih ovih postupaka, mogu započeti aktivnosti drugih nadležnih institucija, stručnih komisija i tijela nadležnih za imunizaciju uopšte, ali i pedijatriju, kako bi se ispunili neophodni uslovi i definisali dodatni kriteriji prije nego što počne primjena vakcine na ovom uzrastu, ukazuju iz ALIMS-a.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO