SAD: Albanija i S. Makedonija bez odlaganja u EU

Glasnogovornik State Departmenta istakao potrebu otvaranja pregovora Brisela sa Skopljem i Tiranom bez odlaganja.

Početak pregovora Sjeverne Makedonije sa EU je u decembru prošle godine blokirala Bugarska, a godinu dana ranije to je uradila Franacuska (EPA)

Sjedinjene Američke Države podržavaju otvaranje pregovora Sjeverne Makedonije i Albanije sa Evropskom unijom bez odlaganja, objavio je glasnogovornik američkog State Deparmenta Ned Price, prenosi agencija Beta.

„Podržavamo otvaranje pregovora za članstvo Sjeverne Makedonije i Albanije u EU bez odlaganja“, objavio je Price na zvaničnom Twitter profilu glasnogovornika.

„Angažujemo se na najvišim nivoima vlade da bi demonstrirali našu posvećenost tim aspirantima na evropskom putu“, dodao je.

Macronov istup

Francuski predsjednik Emmanuel Macron sinoć je pred radnu večeru sa premijerom Sjeverne Makedonije Zoranom Zaevim u Parizu rekao kako je vrijeme da Skoplje započne pregovore sa EU.

„Vrijeme je da se konkretizira odluka koju smo donijeli. Tu sam i da se pronađe rješenje sa Bugarskom“, rekao je francuski predsjednik makedonskom premijeru.

Početak pregovora Sjeverne Makedonije sa EU je u decembru prošle godine blokirala Bugarska, a godinu dana ranije to je uradila Franacuska.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO