Macron: Vrijeme je za početak pregovora Sjeverne Makedonije i EU

Dodao je kako Zaeva prima i kao saveznika nekoliko dana pred samit NATO-a.

Zaev, koji prvi put u Parizu razgovara sa Macronom, na Facebooku je napisao kako je riječ o historijski važnoj radnoj posjeti Parizu na poziv predsjednika Francuske (EPA)

Francuski predsjednik Emmanuel Macron izjavio je sinoć u Parizu kako je vrijeme da Sjeverna Makedonija započne pregovore sa Evropskom unijom i dodao da ta zemlja doprinosi stabilnosti na Zapadnom Balkanu, prenijeli su makedonski mediji na koje se poziva agencija Beta.

Macron je to rekao u zajedničkoj izjavi sa premijerom Sjeverne Makedonije Zoranom Zaevim ispred Jelisejske palate pred početak radne večere.

„Vaša zemlja zaslužuje da počne pregovore sa EU. Vrijeme je da se konkretizuje odluka koju smo donijeli. Tu sam i da se pronađe rješenje sa Bugarskom“, rekao je francuski predsjednik i istakao kako Francuska podržava Sjevernu Makedoniju na putu ka EU.

Dodao je kako Zaeva prima i kao saveznika nekoliko dana pred samit NATO-a.

Francuski predsjednik je rekao da njegova država pridaje veliki značaj stabilnosti na Zapadnom Balkanu i dodao da Sjeverna Makedonija tome doprinosi svojim modelom koegzistencije i poslije dogovora iz Prespe.

Blokade Pariza i Sofije

Zaev, koji prvi put u Parizu razgovara sa Macronom, na Facebooku je napisao kako je riječ o historijski važnoj radnoj posjeti Parizu na poziv predsjednika Macrona.

„Za nas je mnogo važno to što Francuska podržava proces integracije Sjeverne Makedonije u EU, sa jasno postavljenim standardima i bez gubljenja vremena“, napisao je makedonski čelnik.

Početak pregovora Sjeverne Makedonije sa EU-om je u decembru prošle godine blokirala Bugarska, a godinu dana ranije to je uradila Franacuska.

Delegacija Vlade Sjeverne Makеdonije, u kојој su sa Zaevom ministar vanjskih poslova Bujar Osmani i vicepremijer za evropska pitanja Nikola Dimitrov, u Francuskoj  boravi povodom obilježavanja 28 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa dvije zemlje.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO