Krivokapić tvrdi da bi bio uhapšen da je potpisao Temeljni ugovor sa SPC

Krivokapić kaže da je imao informaciju da bi bio uhapšen da je u Beogradu potpisao Temeljni ugovor sa SPC-om; glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić negira te navode.

Krivokapić kaže da postoje dva sporna člana u Temeljnom ugovoru koji je predložila Srpska pravoslavna crkva kao i dio preambule (Reuters)

Premijer Cene Gore Zdravko Krivokapić kazao je da ne planira rekonstrukciju Vlade, dodajući da u izvršnoj vlasti ne može biti nikoga osim eksperata i dodao da je imao informaciju da bi bio uhapšen po nalogu Specijalnog tužilaštva da je u Beogradu potpisao Temljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC).”Moj stav je bio i prije kretanja u ovu priču i poslije izbora da jedino ekspertska vlada Crnoj Gori može donijeti dobro. U Vladi u kojoj sam ja premijer neće biti nikog osim eksperata”, kazao je Krivokapić za Televiziju Vijesti, prenosi Beta.

Odgovarajući na pitanje da li planira kadrovska osvježenja ili uvođenje novih resora, Krivokapić je kazao da je broj od 12 ministarstava mjera Crne Gore.

Ponovio je da postoje dva sporna člana u Temeljnom ugovoru koji je predložila Srpska pravoslavna crkva kao i dio preambule.

“Taj jedan član se odnosio na vjerske praznike koji je podrazumevao da imamo veći broj praznika nego što je zakonom predvieno. Predložili su tri nova praznika koja bi trebalo da se slave u Crnoj Gori, svetog Savu, svetog Vasilija i svetog Petra Cetinjskog. Drugi član se odnosio na neuskladjenost imovinskih pitanja, koji je predvidjao dodatno preispitivanje nekih elemenata koji katastarski nisu upisani. Moja je obaveza da štitim državu, bez obzira što sam vjernik i odlučio sam da štitim državu. Zašto je u preambuli potrebno unositi bilo kakve historijske konotacije”, naveo je Krivokapić.

Kazao je da dva dana prije odlaska u Beograd na sastanak u Patrijaršiju “jedan političar je kazao da će premijer biti kriv što nije potpisan ugovor”.

Specijalni tužilac: Nisam planirao da hapsim premijera

“Obavijestio sam potpredsjednika Vlade o tom putu, i to je prvi put da je potpredsjednik Vlade Dritan Abazović upoznat sa Temeljnim ugovorom. Upoznao sam i predsjednika parlamenta Aleksu Bečića. Nisam imao namjeru da potpišem ugovor u Beogradu, jer zastupam državu. Dobio sam informaciju i da mi se pripremalo hapšenje u Crnoj Gori jer sam počinio izdaju potpisujući ugovor koji je protivustavan”, naveo je Krivokapić.

Upitan ko je trebalo da hapsi, Krivokapić je kazao da prema njegovim informacijama to je trebalo da bude po nalogu specijalnog državnog tužioca Milivoja Katnića.

Komentarišući ove navode, glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić izjavio je da nema nikakvih informacija o navodnom planu za hapšenje Krivokapića.

“Niti znam šta je premijer radio u Patrijaršiji, niti sam informisan da je planirao da izvrši krivično djelo veleizdaje, niti sam planirao da ga hapsim”, kazao je Katnić za podgorički radio Antena M komentarišući tvrdnje premijera da je dobio informaciju da bi bio uhapšen da je potpisao Temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom u Beogradu, piše Beta.

Optužbe za šverc cigareta

Krivokapić je na sastanku u Patrijaršiji odbio da potpiše Temeljni ugovor.

Odgovorajući na optužbe funkcionera Demokratskog fronta (DF) da Vlada švercuje cigarete, Krivokapić je kazao da nikada u životu nije švercovao.

“Zašto bih sada sa 62 godine krenuo u šverc. Jasno sam kazao da ova Vlada neće tretirati šverc duvana ni kao državni ni kao bilo koji drugi posao već da ćemo se obračunati sa organizovanom kriminalom”, kazao je Krivokapić.

Najavio je i da će na sutrašnjoj sjednici Vlade biti stavljen moratorijum na detaljne urbanističke planove Centar Budva i Bečići.

Izvor: Agencije