Hrvatska: Bašte mogu raditi do ponoći, nove mjere na granicama

Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti ‘Dr. Fran Mihaljević’, izvijestila je da je u većini evropskih zemalja u padu broj oboljelih.

Epidemiološka situacija u Hrvatskoj je dobra, pa terase kafića od ponoći mogu raditi do 24 sata, no preporuka je izbjegavati masovno gledanje utakmica Evropskog nogometnog prvenstva (EPA)
Epidemiološka situacija u Hrvatskoj je dobra, pa terase kafića od ponoći mogu raditi do 24 sata, no preporuka je izbjegavati masovno gledanje utakmica Evropskog nogometnog prvenstva (EPA)

Epidemiološka situacija u Hrvatskoj je dobra, pa terase kafića od ponoći mogu raditi do 24 sata, no preporuka je izbjegavati masovno gledanje utakmica Evropskog nogometnog prvenstva, rečeno je u petak na konferenciji Nacionalnog stožera civilne zaštite.

“Večeras od ponoći ugostiteljski objekti, pekarnice, casina i automat klubovi moći će raditi do 24 sata. Moći će se i trenirati u školskim dvoranama, a i konferencije i kongresi moći će se održavati uz pridržavanje mjera”, istaknuo je na konferenciji za novinare predsjednik Stožera Davor Božinović, prenijela je Hina.

Produžavanje do 24 sata odnosi se i na javna događanja, okupljanja i manifestacije, no unutrašnjost kafića i dalje je zatvorena za posjetitelje, osim za one ugostiteljske objekte koji poslužuju hranu.

Prelazak granice

Izmijenjeni su i neki tehnički detalji prilikom prelaska granice, tako da je sada ulazak u Hrvatsku osobama iz EU moguć čim su cijepljeni s drugom dozom, odnosno nije potrebno da prođe 14 dana od dobivanja druge doze.

No opuštanja i dalje nema pa je Božinović pozvao organizatore programa na gradskim trgovima vezano uz početak evropskog nogometnog prvenstva da to otkažu.

“Javna događanja i okupljanja i dalje su ograničena na maksimalno 100 osoba što je bitno istaknuti, pogotovo kad je pred nama evropsko prvenstvo u nogometi i turistička sezone. Preporuka je svim jedinicima lokalne samouprave da se ne organiziraju javna događanja poput masovnog gledanja nogometnih utakmica”, istaknuo je Božinović.

Poručio je da iz Hrvatske ne bi trebale ići slike masovnog okupljanja kao što je bilo proteklih dana, jer to nije dobra pozivnica za strane goste. Utakmice će se moći gledati na terasama kafića koje će nadzirati redari civilne zaštite.

“Želimo poslati poruku državljanima EU da je Hrvatska spremna na sigurnu turističku sezonu”, istaknuo je.

Indijska varijanta

Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević”, izvijestila je da je u većini evropskih zemalja u padu broj oboljelih i hospitaliziranih, no zabrinjava postupni porast indijske, tzv. delta varijante.

Najznačajniji porast je za sada u Velikoj Britaniji, gdje većinom ta varijanta ulazi u skupine koje nisu vakcinisane. U drugim zemljama većinom se ta varijanta s jedan popela na tri posto, što nije zabrinjavajuće, ali traži kontinuiranu pozornost.

Govorila je i o dva slučaja u Evropi gdje je COVID ušao među starije i bolesne koji su vakcinisani. U Finskoj u jednoj bolnici oboljelo je 57 bolesnika. Od toga ih je 17 umrlo. Od njih 57, 41 je bilo vakcinisano jednom dozom, a dvoje s dvije doze. Zaraženi su i zdravstveni djelatnici. Slična situacija je i u Belgiji u domu za starije. Oboljelo je 60-70 štićenika, 11 ih je umrlo. Bili su vakcinisani, ali su bili u jako teškom stanju s brojnim komorbiditetima.

“I dalje moramo biti oprezni. Trend je da oni koji su primili jednu dozu cjepiva odustaju od druge. To nije dobro. Stručnjaci sugeriraju da se ubrza cijepljenje drugom dozom. I pored toga što su se cijepili, ljudi moraju i dalje paziti i ne dolaziti na mjesta koja su visoki rizik za obolijevanje”, rekla je Markotić.

Pozvala je i da se nastavi vakcinacija među mlađima. “Dosta zemalja se sprema i na cijepljenje djece od 12 do 16 godina. U postupku je i odobrenje za Modernu, a Pfizerovo cjepivo je odobreno za djecu”, rekla je Markotić.

I dalje se treba pridržavati osnovnih mjera zaštite. Ohrabrujuće je da je situacija jako dobra u Evropi s mogućnošću dobre opskrbe cjepivom, rekla je Markotić te upozorila da na drugoj Zemljinoj polutci, iz Čilea stižu informacije o porastu broja oboljelih, opterećenosti zdravstvenog sistema preko 98 posto.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO