Borrell: Nećemo se smiriti dok Z. Balkan ne bude unutar EU-a

Zapadni Balkan je naveo među primjerima “duboke angažiranosti” EU-a, gdje su potrebni “hitni rezultati”.

Borrell je Zapadni Balkan naveo među primjerima 'duboke angažiranosti' EU-a, gdje su potrebni 'hitni rezultati' (EPA)

Šef diplomatije Evropske unije Josep Borrell poručio je pred Vijećem sigurnosti Ujedinjenih naroda da “EU neće mirovati sve dok zemlje Zapadnog Balkana ne budu dio Evropske unije”.

“U tom cilju, u potpunosti smo mobilizirani da podržimo pomirenje i reforme kao najbolji protuotrov za nacionalističku retoriku”, naveo je Borrell, a prenosi Tanjug.

On je u govoru najavio da će se sljedeće sedmice u Briselu, u organizaciji EU-a, održati novi sastanak dijaloga Srbije i Kosova.

Borrell je pred Vijećem sigurnosti UN-a, na sjednici posvećenoj saradnji UN-a i EU-a, govorio o ulozi i podršci koju Evropska unija daje održanju globalnog mira i sigurnosti, saradnji sa UN-om i regionalnim organizacijama.

‘Duboka angažiranost’

Zapadni Balkan je naveo među primjerima “duboke angažiranosti” EU-a, gdje su potrebni “hitni rezultati”.

Pored Zapadnog Balkana, Borrell je pomenuo i Bjelorusiju, Ukrajinu i Bliski Istok.

“Šire gledano, u Evropi ne želimo geostratešku konkurenciju. Želimo mirno, prosperitetno i stabilno susjedstvo, bez takozvanih dugotrajnih sukoba i zona utjecaja”, naglasio je Borrell.

On se založio za oživljavanje multilateralizma zasnovanog na međunarodnom pravu i naglasio da Evropska unija ostaje posvećena saradnji i principima Ujedinjenih naroda.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO