Albanija i S. Makedonija potpisale Sporazum o zajedničkoj graničnoj i carinskoj kontroli

Sporazum je još jedan korak u izgradnji izvrsnih odnosa između Sjeverne Makedonije i Albanije, rekao je Zoran Zaev.

Uspostavljanje zajedničke granične i carinske kontrole pridonijet će smanjenju vremena potrebnog za granične formalnosti (EPA)

Premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev, danas je u Tirani sudjelovao na samitu čelnika zemalja Zapadnog Balkana, kojem je domaćin bio premijer Albanije Edi Rama.

Na marginama samita šefovi dvije vlade potpisali su Sporazum o uspostavi zajedničke granične i carinske kontrole na graničnim prijelazima između Albanije i Sjeverne Makedonije.

U izjavi za medije, premijer Zaev rekao je da je Sporazum još jedan korak u izgradnji izvrsnih odnosa između Sjeverne Makedonije i Albanije, koji kao dobri prijatelji i susjedi imaju prioritet olakšavanje prekograničnog protoka u interesu građana i poduzeća obje zemlje, saopštila je Vlada Sjeverne Makedonije.

Ojačati prijateljstvo dvije zemlje

Uspostavljanje zajedničke granične i carinske kontrole na graničnim prijelazima između Albanije i Sjeverne Makedonije pridonijet će povećanju propusnosti graničnog prijelaza za robu i smanjenju vremena potrebnog za granične formalnosti.

“Vjerujem da ćemo, što više poboljšamo administrativne kapacitete i povjerenje u potpunosti prenosimo međusobno na institucije, onakvo kakvo stvarno postoji, samo dovršavanjem administrativnih postupaka moći razvijati našu trgovinu, našu saradnju, kako bismo dodatno ojačali prijateljstvo između dvije zemlje”, rekao je Zaev.

Izvor: Al Jazeera