Zaev: Prespanski sporazum kao ‘uzor’ za Kosovo i Srbiju

Lideri Kosova i Srbije duguju svojim građanima budućnost, perspektivu; neka uče iz našeg primjera s Grčkom, poručio je premijer Sjeverne Makedonije.

Zoran Zaev: Vrata prošlosti moraju se zatvoriti kada se otvore prozori budućnosti (EPA)
Zoran Zaev: Vrata prošlosti moraju se zatvoriti kada se otvore prozori budućnosti (EPA)

Premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev smatra da bi Kosovo i Srbija trebali uzeti Prespanski sporzum kao uzor za rješenje kosovskog pitanja.

Komentirajući dijalog Kosova i Srbije, on je za TV Klan Macedonia, na albanskom jeziku, rekao da Brisel bezuslovno prvo treba liberalizirati vize građanima Kosova, prenosi Tanjug.

“Lideri Kosova i lideri Srbije duguju svojim građanima budućnost, perspektivu. Nije lako objema stranama, ali neka uče iz našeg primjera s Grčkom”, kazao je Zaev.

Dodao je da se “vrata prošlosti moraju zatvoriti kada se otvore prozori budućnosti”.

Zaev je govorio i o fenomenu “non-papera”, koji su, kako kaže, s projektom formiranja stranke Ilirida u Sjevernoj Makedoniji “promoteri nacionalističke politike u regiji” i izbijaju na površinu kad god je Evropa slaba.

‘Više ne prolaze nacionalističke ideje’

“Oni bi trebali biti signal Bugarskoj i Briselu da treba intenzivno nastaviti proces integracije regije u Evropsku uniju. To je vraćanje duga Zapadnom Balkanu”, kazao je Zaev.

Prema njegovim riječima, odgovor Evrope na takve projekte o promjeni granica na Balkanu trebao bi biti jačanje procesa evropskih integracija za zemlje regije.

Onima koji promoviraju nacionalističke ideje u Sjevernoj Makedoniji poručio je da neće pobijediti na lokalnim izborima ni na jednom nivou.

To, kako je kazao, u Sjevernoj Makedoniji više ne prolazi.

Ilirida, stranka čije formiranje je najavljeno u Sjevernoj Makedoniji, zalagat će se za federalizaciju Sjeverne Makedonije po etničkom principu i autonomiji Albanaca.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO