Crna Gora: Odbor za ljudska prava odbio podržati Rezoluciju o Srebrenici

Skupština Crne Gore će se o ovom prijedlogu izjasniti naredne sedmice.

Više od 8.000 bošnjačkih muškaraca i dječaka ubijeni su u juli 1995. godine u Srebrenici (EPA)
Više od 8.000 bošnjačkih muškaraca i dječaka ubijeni su u juli 1995. godine u Srebrenici (EPA)

Odbor za ljudska prava i slobode Skupštine Crne Gore nije podržao prijedlog Rezolucije o genocidu u Srebrenici.

Četiri člana odbora iz Demokratskog fronta bila su protiv, uzdržani su bili zastupnici Albin Ćeman iz Demokrata i Miodrag Lekić iz Demosa, dok su zastupnici Amer Smailović iz Bošnjačke stranke, Genci Nimanbegu iz Albanske koalicije i Srđan Pavićević iz koalicije Crno na bijelo glasali za usvajanje, prenosi Anadolija.

Predsjednik Odbora Jovan Vučurović, koji je glasao protiv dokumenta i ponovio da se “u Srebrenici nije desio genocid”, pozvao je Skupštinu da ne usvoji rezoluciju.

Skupština Crne Gore će se o ovom prijedlogu izjasniti naredne sedmice.

Posvećenost euroatlantskim vrijednostima

Više od 8.000 bošnjačkih muškaraca i dječaka ubijeni su u juli 1995. godine u Srebrenici, pred naletom vojske i policije Republike Srpske, zbog čega je Međunarodni sud za ratne zločine u Hagu osudio za zločine genocida vojni i politički vrh tog bosanskohercegovačkog entiteta.

Jedan od podnosilaca prijedloga Rezolucije o genocidu u Srebrenici, zastupnik Bošnjačke stranke Ervin Ibrahimović, kazao je na sjednici Odbora da prijedlog rezolucije podrazumijeva da parlament osudi genocid počinjen u Srebrenici.

“Rezolucija podrazumijeva da Skupština najoštrije osuđuje genocid, zabranjuje javno negiranje postojanja i umanjenje genocida, da se 11. juli proglašava Danom sjećanja na žrtve u Srebrenici, poziva nadležne za procesuiranje istrage, izražava osjećanje za sve žrtve ratova na prostoru Balkana”, rekao je Ibrahimović.

“Suočavanje s prošlošću je od suštinske važnosti. Usvajanjem ove rezolucije Crna Gora, kao punopravna članica NATO-a, pokazuje posvećenost evropskim i euroatlantskim vrijednostima”, poručio je Ibrahimović.

Zastupnik Prave Crne Gore Marko Milačić je uputio kritiku kolegama iz parlamentarne većine čijim glasovima je tekst rezolucije došao na dnevni red, premda po njemu, to nije trebalo da se desi.

“Zašto mislim da nije trebalo? Zbog toga što dobro znamo zašto DPS [Demokratska partija socijalista] želi ovu temu u Skupštini. Dobro znamo zašto Bošnjačka stranka želi ovu temu u Skupštini. Moje mišljenje je da je to zbog očuvanja izgubljenih privilegija, očuvanja, u širem ili direktnom smislu, organizovanog kriminala, ali ne znam zašto su tu igru prihvatile naše kolege koje su digle glas da o tome pričamo”, rekao je Milačić.

Ibrahimović je odgovorio da je sa svih evropskih adresa poručeno da ona država koja negira genocid u Srebrenici i veliča ratne zločine ne može biti članica Evropske unije.

“Usvajanjem rezolucije oslobodit ćemo ne samo ove, već i buduće generacije teškog bremena. Zbog toga je rezolucija pokrenuta”, naglasio je Ibrahimović.

Radović: Stavimo tačku na ovo pitanje

Programski direktor nevladine organizacije Građanska alijansa Milan Radović, koji je prisustvovao sjednici, rekao je da je u Srebrenici ubijeno 8.372 ljudi i da su do sada deklaraciju kojom se konstatire da je zločin u Srebrenici genocid usvojili Evropski parlament i Senat SAD-a.

“Mislim da je došlo vrijeme i da mi u Crnoj Gori stavimo tačku na ovo pitanje. Ne bih želio da se miješam u bilo čiju politiku, ali nisam siguran da je mudro prihvatiti negiranje genocida u Srebrenici, jer se na taj način stavlja veliki teret na pleća jednog naroda, a odgovorni za zločin nisu ni grupe, ni narodi, već pojedini monstrumi, za koje je sud to i utvrdio”, kazao je Radović.

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore Siniša Bjeković rekao je da je Srebrenica i danas “moneta za potkusurivanje”.

“Morate da shvatite jedno. Sve dok na grafitima u našim gradovima čitamo ‘Nož, žica, Srebrenica’, sve dok nas navijačke grupe upozoravaju da Srebrenica još nije završena priča do tada postoji potreba da pričamo o Srebrenici”, istakao je Bjeković.

Nimanbegu: Naš strah je racionalan

Naglasio je da se Srebrenica ne može nazvati nikakvim drugim imenom osim onog kakav je dobijen od zvaničnih institucija, za koje se država obavezala da će poštovati ne samo njihovo pravo, nego i praksu.

“Da vidimo kako razmišljate o ovoj rezoluciji“, rekao je Genci Nimanbegu iz Albanske liste, iznoseći svoje mišljenje zbog čega je važno usvojiti Rezoluciju o genocidu u Srebrenici.

“Ne da bi okrivili naše kolege poslanike, ne da bi okrivili politiku, nego moguće i da u svom stavu koji iskažete podržavajući ovu rezoluciju stanete ispred svog naroda i kažete: ‘Naš narod nije kriv, krivi su zločinci.’ Na ovaj način, ako idemo u relativizaciju, i broja i namjere ovog događaja iz 1995. godine, postoji mogućnost da mi mislimo da se ovo može ponoviti u budućnosti. Vi morate razumjeti naš strah. Naš strah je racionalan”, rekao je Nimanbegu.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO