Borrell: Mora prestati retorika koja dovodi u pitanje integritet BiH

Govoriti o secesiji, novim granicama, daljnjoj etničkoj podjeli ili ratu, opasno je i neprihvatljivo, napisao je zvaničnik EU-a.

Budućnost BiH je u EU-u kao ujedinjena i suverena država, poručio je Josep Borrell (EPA)
Budućnost BiH je u EU-u kao ujedinjena i suverena država, poručio je Josep Borrell (EPA)

Visoki predstavnik Evropske unije za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell istaknuo je u nedjelju da retorika koja dovodi u pitanje integritet Bosne i Hercegovine i poziva na novo crtanje granica mora prestati te da nema promjene u stajalištu EU-a u podršci njenom teritorijalnom integritetu i suverenitetu.

“Govoriti o secesiji, novim granicama, daljnjoj etničkoj podjeli ili ratu, opasno je i neprihvatljivo”, objavio je Borrell na svom blogu uoči rasprave ministara vanjskih poslova o zapadnom Balkanu, prenosi Hina.

Zapadni Balkan je jedna od dvije glavne teme redonog mjesečnog sastanka ministara vanjskih poslova koji se sastaju u ponedjeljak u Briselu.

O pitanjima proširenja EU-a i Procesu stabilizacije i pridruživanja, koji je osmišljen za zemlje nastale raspadom Jugoslavije i Albaniju, raspravljat će se i u utorak na sastanku Vijeća za opće poslove koje čine uglavnom ministri vanjskih poslova ili ministri zaduženi za europske poslove.

Disfunkcionalnost bh. vlasti

“Stav EU-a nije se promijenio i neće se promijeniti. Mi podržavamo teritorijalni integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine i njezina budućnost je u EU-u kao ujedinjena i suverena država”, kaže Borrell.

Borrell je u svom blogu napisao da se posebno osvrće na BiH u kojoj je stanje izrazito teško i u kojoj se politička atmosfera nedavno pogoršala.

Rekao je da su krajem prošle godine bosanskohercegovačke vlasti “disfunkcionalno” odgovorile na migrantsku krizu te da je “negativni spin” u razgovorima o izbornim i ustavnim reformama kulminirao pojavom “raznih non-papera”, u kojim je kritizirana uloga EU-a i SAD-a i njihovi napori da pomognu u pregovorima.

“U jednom od tih non-papera predlagano je prekrajanje granica u regiji i podjela Bosne i Hercegovine na etničkoj osnovi, što je pogoršalo atmosferu i dalo zamah secesionističkoj agendi i zapaljivim reakcijama”, ističe Borrell.

Posljednjih sedmica u javnosti su se pojavila dva tzv. “non-papera” s prijedlozima za rješavanje otvorenih pitanja koja još uvijek opterećuju zapadni Balkan.

‘Optužbe među članovima Predsjedništva BiH’

U jednom takvom navodnom dokumentu koji je pripisan Sloveniji, ali čije postojanje ili autorstvo niko nije potvrdio, predlaže su podjela Bosne i Hercegovine po etničkoj osnovi. To je naišlo na brojne osude jer se smatra da je diranje u granice iznimno opasno i da bi dovelo do nesagledivih posljedica.

Drugi takav dokument, čije su postojanje i autorstvo također upitni, odnosi se na Kosovo i rješavanje odnosa između Kosova i Srbije.

Borrell kaže da je zbog pogoršanja situacije prije desetak dana održao video-sastanak s članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

„Bio je to težak sastanak s mnogo napada i optužbi između članova predsjedništva“, kaže Borrell.

Borrell je rekao da je pozvao svoje sagovornike da prestanu s kontraproduktivnim diskursom i djelovanjem.

Ključna stvar koja se očekuje od Bosne i Hercegovine je ustavna i izborna reforma kako bi se udovoljilo standardima EU-a i provela presuda Evropskog suda za ljudska prava u predmetu Sejdić-Finci.

Puno povjerenje Sattleru

Dodaje da je potrebno reformirati izborno zakonodavstvo u skladu s preporukama OESS-a i GRECO-a (Grupa država protiv korupcije, tijelo koje je osnovalo Vijeće Evrope).

“Znam da su ove reforme teške i da se dotiču vrlo osjetljivih pitanja: potreban nam je konstruktivan angažman svih čelnika diljem političkog spektra i civilnog društva kako bismo uspjeli”, kaže Borrell.

Borrell kaže da je uloga EU-a, koji zajedno sa SAD-om pomaže u tim pregovorima, “osigurati usklađenost prijedloga koji su na stolu sa standardima EU-a”.

Osudio je i kritike koje su se u BiH mogle čuti na račun posebnog izaslanika Johanna Sattlera.

“Pokušaji lažnog predstavljanja uloge i namjere EU i naših međunarodnih partnera u Bosni i Hercegovini neprihvatljivi su. Moj specijalni predstavnik, koji je ujedno i predstavnik EU u BiH, ambasador Johann Sattler i njegovo osoblje imaju moje puno povjerenje i podršku”, kaže Borrell.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO