Vučić u Donjoj Gradini: Novi ‘Jasenovci’ i nove ‘Oluje’ neće se dogoditi

Aleksandar Vučić izjavio kako i Srbi moraju priznati zločine koje su njihovi sunarodnjaci počinili te i njih ne smiju nikada više dopustiti.

Aleksandar Vučić je rekao da su Srbi narod koji je pretrpio najveće žrtve na području cijele regije (Strahinja Aćimović/Tanjug)

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić kazao je u subotu u Donjoj Gradini u BiH kako njegova zemlja “neće dopustiti nove Jasenovce i nove ‘Oluje'” a licemjerima je nazvao sve one koji se protive promjenama granica u regiji.

Vučić je tokom dana u Donjoj Gradini sudjelovao na komemoraciji za žrtve koncentracionog logora Jasenovac koju su zajednički organizirale vlasti Srbije i bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska.

Tu komemoraciju nazivaju “danom sjećanja na žrtve ustaškog genocida u NDH” a Vučić je u subotu najavio kako će se u Donjoj Gradini izgraditi veliki memorijalni kompleks.

Donja Gradina nalazi se na bosanskohercegovačkoj obali Save, točno preko puta Jasenovca a u razdoblju SFRJ bila je je dio jedinstvenog spomen područja koje je raspadom zajedničke države i podijeljeno na dvije odvojene cjeline. Na tom su mjestu od 1942. do 1945. godine ustaše provele najveći broj pogubljenja zatočenika jasenovačkog logora koje su prevozili skelom i tamo ih nakon likvidacije pokapali.

‘Da Srba više ne bude’

Tamo se nalazi i zloglasna “topola uzdaha”, golemo stablo na koje su ustaše vješale svoje žrtve.

Prema podacima Javne ustanove spomen područje Jasenovac na lokalitetu Donje Gradine identificirano je 127 masovnih grobnica.

Na panoima postavljenim u Donjoj Gradini istaknuta je revizionistička brojka od 700 hiljada ubijenih u Jasenovcu te tvrdnja da je od toga bilo najmanje pola miliona Srba.

Vučić u govoru koji je održao nije spominjao brojke ali je konstatovao kako su Srbi narod koji je pretrpio najveće žrtve na području cijele regije pa je Srbija stoga odlučna više nikada ne dopustiti da se to ponovi.

“Novi Jasenovci i nove ‘Oluje’ neće se više dogoditi našem narodu”, kazao je Vučić a osvrćući se na zločine u NDH kazao je kako je jedini temelj te tvorevine bila zamisao da Srba više ne bude. O toj se ideologiji i razmjerima zločinima, kako je ustvrdio, desetljećima šutjelo, zabranjivalo se imenovati krivce a sve je to, tvrdi predsjednik Srbije, onda dovelo i do progona Srba u 90-im godinama “iz jedne druge države”.

“Ovakav se zločin može sutra dogoditi bilo kome drugom i mi ga danas moramo spriječiti na vrijeme”, kazao je Vučić dodajući kako i Srbi moraju priznati zločine koje su njihovi sunarodnjaci počinili te i njih ne smiju nikada više dopustiti.

Ustvrdio je kako je današnja Srbija odlučno za mir jer se na ovim prostorima mora živjeti zajedno kao dio međunarodne zajednice ali se potužio na to da je međunarodno pravo u današnjem svijetu odavno sahranjeno jer pravde nema, vlada licemjerje i upravo je to politika velikih sila pa onda za Srbe ne važi ono što važi za druge.

Za Vučića su licemjeri oni koji su protiv promjene granica u regiji jer su to dopustili kod raspada bivše Jugoslavije te dopustili osamostaljenje Kosova.

Dodik: Odrastao sam na strahu od ustaša

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik kazao je da je on odrastao na “generiranom strahu od ustaša i Nijemaca” odnosno kako su ga kao dijete strašili ustašama.

Ustvrdio je kako je neosporno da je u Jasenovcu ubijeno 500 hiljada Srba te da “to nitko iz Hrvatske ne može promijeniti”.

“Da zaboravim, neću. Da oprostim neću… i nemam ni potrebe to činiti”, kazao je Dodik ocijenivši kako bez slobode nema zaštite a sloboda je država što u slučaju bosanskih Srba znači RS.

“Ne mrzim nikoga ali ono što je istina jeste da volim svoj narod, Republiku Srpsku i volim, naravno, Srbiju”, naveo je i dodao da ne mrzi nikoga i da želi da svi žive u miru, ali poručio da ne diraju Republiku Srpsku, prenio je Tanjug.

“Nemojte nam dirati Republiku Srpsku, za nju su dati mnogi životi i imamo pravo da je čuvamo”, naveo je Dodik i istakao da Srbija više nije i nikada neće biti onakva kakva je bila.

Rekao je da je i on protiv promjena granica i istakao da RS ima svoje, koje samo treba podebljati.

Događaju su, osim Vučića, prisustvovali srpski član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik, predsednica RS Željka Cvijanović, predsjednika Vlade RS Radovan Višković, ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin, ministraka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević, te predstavnici jevrejske i romske zajednice.

Izvor: Agencije