Albin Kurti najavio tužbu za genocid protiv Srbije

Pripremit ćemo tužbu za genocid protiv Srbije na Međunarodnom sudu pravde, rekao je premijer Kosova.

Albin Kurti je rekao da će Kosovo sa Srbijom voditi 'principijelan dijalog' (EPA)
Albin Kurti je rekao da će Kosovo sa Srbijom voditi 'principijelan dijalog' (EPA)

Premijer Kosova Albin Kurti najavio je u petak da će pripremiti tužbu za genocid protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ) u Hagu.

To je rekao prilikom predstavljanja svog programa do 2025. godine, prenosi Tanjug, pozivajući se na prištinsku Gazeta Express.

“Pripremit ćemo tužbu za genocid protiv Srbije na ICJ-u”, kazao je Kurti.

Dodao je da će Kosovo sa Srbijom voditi “principijelan dijalog”, uz sporazume o međusobnom priznanju, te da će se ti prioriteti provoditi u okviru budžetskih ograničenja.

Vučićeva molba da to ne rade

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je u četvrtak poručio vlastima Kosova, koje najavljuju tužbu za genocid, da to ne rade.

“Tužbu za genocid protiv države Srbije, koja je uvek i koja i danas formalno pravno postoji na Kosovu, možete da izvedete samo preko druge države, Albanije. To bi značilo de fakto početak ujedinjenja sa Albanijom. Upozoravam vas i molim da to ne činite”, rekao je on.

Ukazao je da kada ljudi iz inostranstva govore da su protiv promjena granica ne govore istinu, jer su oni, zapravo, za promjenu granica.

“Kažete protiv ste promena granica, a na Kosovu to opravdavate navodnom humanitarnom katastrofom. Zar nije bila veća katastrofa u Iraku i što onda Basru niste odvojili od Bagdada?”, rekao je Vučić, dodajući da to govori samo o licemerju tih osoba.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO