Grlić Radman: Antihrvatska histerija u Srbiji je nepotrebna

Hrvatski šef diplomatije traži da vlasti u Beogradu hrvatskoj manjini u Srbiji osiguraju ista prava koja srpska manjina ima u Hrvatskoj.

Sa Srbijom želimo riješiti sva otvorena pitanja, rekao je Gordan Grlić Radman (Pixsell)
Sa Srbijom želimo riješiti sva otvorena pitanja, rekao je Gordan Grlić Radman (Pixsell)

Antihrvatska histerija koja se pojavljuje iz Srbije je nepotrebna, a njen generator je prikrivanje pasivnosti srbijanske strane da hrvatskoj manjini u Srbiji osigura ista prava koja srpska manjina ima u Hrvatskoj, izjavio je u petak hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman.

To je kazao odgovarajući na pitanje novinara da prokomentira stavove srbijanskih dužnosnika, koji su, nakon što je Grlić Radman u Prištini rekao da će Hrvatska povećati broj svojih pripadnika u sastavu KFOR-a, ustvrdili, između ostalog, kako bi šef hrvatske diplomatije volio da može rasporediti “okupacione snage na prostoru Srbije”, ali da će mu za to trebati “mnogo više od onog što s [premijerom Kosova Albinom] Kurtijem može smisliti”.

Grlić Radman je u Podgorici pojasnio da je u Prištini, tokom posjete 34. kontigentu Hrvatske vojske u okviru KFOR-a, govorio o povećanju broja vojnika, što Hrvatska, kao odgovorna članica NATO saveza, ima pravo, istaknuvši da ne zna “zašto bi bilo tko sa strane bio pogođen tom izjavom”, prenosi Hina.

Riješiti otvorena pitanja

“Ta nekakva antihrvatska histerija koja se pojavljuje iz Srbije, je nepotrebna… Možda je generator svih tih pitanja prikrivanje pasivnosti srbijanske strane da hrvatskoj manjini u Srbiji osigura ista prava koja srpska manjina ima u Hrvatskoj”, rekao je Grlić Radman.

Pojasnio je da je Hrvatska, kao odgovorna članica Evropske unije, usvojila sve evropske vrijednosti, pa Srbi u Hrvatskoj imaju tri fiksna mjesta u Saboru, što temelj ima u ugovoru iz 2004. godine, koji srbijanska strana, kako je kazao, ne poštuje.

Također, Grlić Radman je rekao da se u Srbiji donose političke odluke čiji je cilj razbijanje jedinstva hrvatske zajednice u Srbiji stvaranjem takozvanog bunjevačkog jezika, “a znamo da su Bunjevci etnička skupina hrvatskog naroda”.

“Mi želimo sa Srbijom riješiti sva otvorena pitanja. Dobiti odgovor o 1.869 nestalih. Želimo, također, odštetu za logoraše, ljudi koji su bili po logorima po Vojvodini i cijeloj Srbiji”, kazao je Grlić Radman komentirajući najnovije neuglasice sa Srbijom.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO