Varhelyi: Članice EU-a odobrile primjenu nove metodologije za Srbiju i Crnu Goru

Cilj nove metodologije je proces proširenja EU-a učiniti vjerodostojnijim, predvidljivijim, dinamičnijim, uz snažnije političko upravljanje.

Veoma sam zadovoljan što su države članice dale zeleno svjetlo za primjenu naše revidirane metodologije u procesu proširenja EU-a, rekao je komesar Oliver Varhelyi (EPA)
Veoma sam zadovoljan što su države članice dale zeleno svjetlo za primjenu naše revidirane metodologije u procesu proširenja EU-a, rekao je komesar Oliver Varhelyi (EPA)

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelyi objavio je danas da su države članice EU-a odobrile primjenu nove, revidirane metodologije u pristupnim pregovorima sa Srbijom i Crnom Gorom.

“Veoma sam zadovoljan što su države članice dale zeleno svjetlo za primjenu naše revidirane metodologije u procesu proširenja EU-a na Srbiju i Crnu Goru, nakon što su je obje zemlje prihvatile”, napisao je Varhelyi na Twitteru, prenosi Beta.

Dodao je da je cilj nove metodologije da “proces učiniti vjerodostojnijim, predvidljivijim, dinamičnijim, uz snažnije političko upravljanje”.

Insistiranje Francuske

Nova metodologija, koju je krajem 2019. godine predložila Francuska radi povećanja efikasnosti procesa, prvenstveno je namijenjena Albaniji i Sjevernoj Makedoniji, koje još nisu otvorile pregovore sa EU o članstvu.

Srbija i Crna Gora, koje uveliko pregovaraju sa EU-om, mogle su da biraju da li će prijeći na novu metodologiju ili ne i obje su se odlučile za nov režim.

Nova metodologija proširenja EU-a usvojena je početkom 2020. godine, upravo na inzistiranje Francuske. Ona predviđa tematsku podjelu dosadašnjih preko 30 poglavlja na šest klastera koji objedinjuju teme – vladavine prava, tržišta, ekonomije, zelene agende i povezivanja, poljoprivrede i resursa i vanjskih odnosa.

U novom timu, svaki klaster dobit će koordinatora, koji će nadzirati ispunjavanje obaveza.

Izvor: Agencije

Povezane

„Proširenje na način kakvo je do sada bilo neće se ponoviti. EU želi zemlje Zapadnog Balkana tijesno vezati za sebe, ali očekivati da će ijedna postati punopravna članica nije realno, ne zato što ne mogu ispuniti kriterije, već zato što EU mora napraviti unutarnje pospremanje“, kaže Senada Šelo Šabić, iz Instituta za razvoj i međunarodne […]

U Briselu, nova runda dijaloga Srbije i Kosova, na najvišem političkom nivou. Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Avdullah Hoti, uz posredovanje visokih zvaničnika Evropske unije razgovaraju o normalizaciji odnosa. Prethodno su objavili zajedničko saopštenje u kojem su nastavak dijaloga ocijenili kao ključni element njihovog puta ka Evropskoj uniji. U Washingtonu su, tri dana […]

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO