Grlić Radman u Prištini: Hrvatska donira Kosovu 10.000 vakcina

Hrvatska se snažno protivi izmjenama granica u jugoistočnoj Europi, rekao je hrvatski ministar u Prištini.

Zagreb će nastaviti promicati priznanje nezavisnosti Kosova, rekao je u Prištini Grlić Radman (EPA)

Hrvatska donira Kosovu 10.000 doza vakcine protiv COVID-19, rekao je u četvrtak u Prištini ministar vanjskih i evropskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman i obećao da će Zagreb nastaviti promicati priznanje nezavisnosti Kosova.

„Znamo da će ova donacija biti korisna u prevenciji i zaštiti“ od pandemije koja je „nažalost ostavila velike posljedice” po zdravlje i ukupnu gospodarsku situaciju Kosova, rekao je na konferenciji za novinare s kosovskom ministricom vanjskih poslova Donikom Gervallom Schwarz, prenijela je Hina.

Grlić Radman, koji će posjetu nastaviti sastancima s državnim vrhom i posjetiti hrvatsku zajednicu na Kosovu te se zauzeti za poboljšanje njezina statusa, podsjetio je da je Hrvatska bila među prvim državama koje su priznale neovisnost Kosova.

„Na to smo vrlo ponosni”, rekao je.

Podrška uključenju Kosova u međunarodne organizacije

Hrvatska je “snažno podržavala uključenje Kosova u međunarodne i regionalne organizacije” i to “ćemo činiti i nadalje”.

Zagreb je nedavno odlučio povećati broj hrvatskih pripadnika u sastavu KFOR-a, mirovnih snaga na Kosovu i ministar je istaknuo da je sudjelovanje u toj misiji Hrvatskoj važno jer je riječ o očuvanju mira u regiji.

Hrvatska se snažno protivi izmjenama granica u jugoistočnoj Evropi, naglasio je.

Nagađanja o izmjenama granica bile su predmet brojnih rasprava u aprilu zbog pojave navodnog non-papera, pripisanog Sloveniji, u kojem se zagovaraju izmjene granica na području bivše Jugoslavije i jugoistočne Evrope.

Izvor: Agencije