Vlada KS-a će anesteziologinje zaposliti u Općoj bolnici

Premijer i ministar zdravstva Kantona Sarajevo rekli su da na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu ostaje oko 30 anesteziologa te da rad ove ustanove neće biti ugrožen.

Anesteziologinje sa Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS), koje su dale otkaze u ovoj zdravstvenoj ustanovi zbog nezadovoljstva uslovima rada, bit će zaposlene u Općoj bolnici “Prim. Dr. Abdulah Nakaš” u roku od sedam dana, izajvio je u srijedu premijer Kantona Sarajevo Edin Forto.

Nakon vanredne sjednice Vlade KS-a, održane zbog odlaska ljekara sa KCUS-a, rekao je da će Vlada KS-a od Vlade entiteta Federacija Bosne i Hercegovine tražiti da hitno smijeni rukovodstvo i Upravni odbor KCUS-a.

“Odlučili smo se na to zbog činjenice da ovo možda nije kraj i da neće biti jedini ovakav odlazak. Imamo informaciju da neki ljudi dodatno razmišljaju o tome. Moramo ići ka tome šta su razlozi, a to su uslovi rada”, kazao je Forto.

‘Eskalacija dešavanja na KCUS-u’

Dodao je da su za tu situaciju odgovorni federalni ministar, Vlada Fdederacije, Upravni odbor i menadžment KCUS-a.

“Vlada će riješiti radno-pravni status 13 anesteziologa, koji će biti primljeni u Opću bolnicu u roku od sedam dana. Zavod za zdravstveno osiguranje [KS-a] će osigurati sredstva za plate kako bi podnijeli trošak”, rekao je Forto.

Haris Vranić, ministar zdravstva KS-a, izjavio je da je odlazak 13 anesteziologinja eskalacija dešavanja na KCUS-u, dodajući da je do sada otišlo 160 ljekara iz ove medicinske ustanove..

“Sada imamo nezavidnu situaciju, koja nas je iznenadila, 13 ljekara u istom trenutku odlazi, to je alarm da se nešto mora razriješiti. Guranjem pod tepih ne dobijamo ništa. Reagovali smo promptno”, poručio je Vranić, dodavši da su anesteziologinje iznijele teret trećeg vala pandemije i da prije smirivanja epidemiološke situacije nisu željele preuzeti nikakve korake.

‘Kolegice ne možemo ostaviti na cjedilu’

“Te kolegice ne možemo ostaviti na cjedilu. Premijer i ja smo dali obećanje da ćemo reagovati i da ćemo omogućiti profesionalni nastavak rada u Sarajevu, da ne odlaze u druge centre ili da ne odlaze iz Bosne i Hercegovine.”

Vranić je rekao da na KCUS-u ostaje oko 30 anesteziologa te smatra da rad KCUS-a neće biti ugrožen.

“Ne mislim da se 13 anesteziologa na ovaj korak odlučilo iz hira, morate imati debele razloge, menadžment će se morati zapitati i preustrojiti prema onome što im je ostalo”, kazao je Vranić.

Izvor: Al Jazeera i agencije